Niste prodali aerodromske akcije? Uskoro vam na račun stiže koncesioni deo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Niste prodali aerodromske akcije? Uskoro vam na račun stiže koncesioni deo

  Građani koji nisu prodali svoje akcije Aerodroma “Nikola Tesla”, do kraja marta trebalo bi da dobiju po 1.519 dinara na ime dela dobiti koju je prošle godine ostvarila ova kompanija, prenose Večernje novosti. 

  Reč je, praktično, o podeli 501 miliona evra od koncesione naknade, koju je Aerodromu uplatio francuski koncesionar – kompanija “Vensi erport”. Na taj iznos dodaje se i deo dobiti koju je srpska kompanija ostvarila tokom 2018. godine.

  Skupština akcionara na kojoj treba da se usvoji odluka o raspodeli dobiti zakazana je za 18. mart. To je čak tri meseca pre uobičajenog roka za redovnu sednicu skupštine na kojoj se odlučuje o raspodeli dobiti.

  – Ukupna utvrđena neraspoređena dobit Aerodroma “Nikola Tesla” a.d. na dan 31. decembar 2018. iznosi 62,05 milijardi dinara – navodi se u materijalu namenjenom akcionarima za predstojeću sednicu.

  Za bruto dividendu namenjeno je ukupno 61,82 milijarde dinara, što znači da je bruto dividenda po akciji 1.787,44 dinara. Upravo toliko će, za svaku akciju u vlasništvu, dobiti Republika Srbija.

  Pravo na dividendu imaće akcionari koji su akcije Aerodroma imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine.

  Na raspolaganje Aerodromu “Nikola Tesla” a.d. stavlja se 234 miliona dinara, koji se raspoređuju za učešće zaposlenih u dobiti kompanije. Za razliku od države, koja prima bruto iznos dividende, građanima se ona umanjuje za 15 odsto poreza. Tako će se za akciju u vlasništvu dobijati ukupno 1.519,32 dinara.

  U akcionarskom društvu Aerodrom “Nikola Tesla” Republika Srbija ima udeo od 83,5 odsto. Ostatak dele mali akcionari, među kojima su i građani koji su ove akcije stekli besplatnom podelom. U početku ih je bilo više od četiri miliona, ali računice pokazuju da ih je oko polovine prodalo svoje akcije.

  Tako sada na listi malih akcionara imamo i strane fondove, zbirne račune u bankama, iz kojih obično stoje domaći penzijski i investicioni fondovi.

  Novac od koncesione naknade biće podeljen srazmerno učešću u vlasništvu – državi oko 417 miliona evra, a malim akcionarima preostalih 85 miliona evra.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE