Njihova deca neće gledati rijaliti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Njihova deca neće gledati rijaliti

  Agencija za elektronske medije donela je odluku da ograniči emitovanje neprikladnih sadržaja za decu, a među njima su i rijaliti programi.

  Mediji su prethodnih dana objavili informaciju da je Savet Agencije za elektronske medije SAEM, u cilju zaštite maloletnika od štetnih sadržaja na televiziji u Crnoj Gori, ograničila emitovanje rijaliti programa iz Srbije.

  Takođe, u medijima je navedeno da je tu odluku SAEM donio na inicijativu NVO “Media centar”. To su u SAEM demantovali, ističući da su to uradili samoinicijativno.

  Naime, SAEM je, ističu, samoinicijativno usvojio izmene Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima i Pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga na zahtev, kako bi stvorio uslove za bolju roditeljsku kontrolu sadržaja koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika mlađih od 18 godina.

  “Roditeljska kontrola se obezbeđuje na način da su operatori obavezni da u osnovnom paketu, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mere pinovanja (omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), svih programskih sadržaja nepodobnih za maloletnike mlađe od 18, a ne samo rijaliti programske sadržaje.”

  Operatori su dužni da pinuju takve programske sadržaje svih emitera, bez obzira iz koje države se televizija emituje, kazala je Elvira Ceković iz SAEM.

  Kako je dodala, ukoliko ova mera ne obezbeđuje efikasnu zaštitu maloletnika od štetnih sadržaja, a program emituje ove sadržaje u kontinuitetu i svakodnevno, operatori su dužni da, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mere roditeljske kontrole celog TV programa (pinovanje).

  “Zbog javnosti smo dužni da ukažemo na činjenicu da SAEM već par meseci, u saradnji sa operatorima, emiterima i drugim zainteresovanim licima, sprovodi proceduru potrebnu za izmenu tako značajnih dokumenata”, navela je Ceković.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE