Njima članstvo u EU donosi najviše novca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Njima članstvo u EU donosi najviše novca

  Nemački građani finansijski najviše profitiraju od Evropske unije, proizlazi iz studije fondacije Bertelsmann, pa je građanima prve evropske privrede godišnje na raspolaganju 1.046 evra više nego što bi imali da zemlja nije u članstvu EU.

  “Građanima Nemačke zahvaljujući EU godišnje na raspolaganju stoji 1.046 evra više nego što bi imali da EU ne postoji. Zajedničko tržište je najjači inicijator naše privrede“, istakao je član uprave fondacije Bertelsmann Art de Gus.

  Građani ostalih zemalja unije u proseku godišnje od zajedničkog tržišta profitiraju 840 evra godišnje po glavi stanovnika.

  Prema istoj studiji, BDP po glavi stanovnika u Hrvatskoj je oko 380 evra godišnje viši od onog kojeg bi imala bez članstva, što je znatno manje od proseka EU. Za kontinentalnu Hrvatsku on godišnje iznosi 390, a za jadransku 369 evra više.

  “Ne profitiraju svi jednako od zajedničkog tržišta, ali profitiraju svi”, rekao je De Geus na predstavljanju studije u zapadnonemačkom Giterslohu, gde se nalazi sedište fondacije.

  Zanimljivo je da od EU najviše profitira Švajcarska sa 2.914 evra BDP više po glavi stanovnika. Ova zemlja nije u uniji, ali je bilateralnim ugovorima praktično članica zajedničkog tržišta.

  Od gradova najviše profitiraju Cirih i London.

  “Što je u nekoj regiji jača industrija i posebno grane koje su orijentisane prema izvozu, to je izraženiji profit od zajedničkog tržišta”, objašnjava jedan od autora studije Dominik Ponatu.

  Isto tako od zajedničkog tržišta izraženije profitiraju regije s jakim srednjim preduzetništvom.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE