Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

NKD: “Konstantin” GUBI i novac i putnike

Aerodrom Niš je u 2018. poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak u prehodne četiri godine, saopštila je Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD).

Uprkos tome što je Aerodrom Niš naglo prestao sa objavljivanjem finansijskih izveštaja od trenutka preuzimanja od strane Republike, NKD je došla do dokumenata o finansijskom poslovanju koji ukazuju na loše finansijsko stanje u 2018. godini, navela je ta koalicija.

“Aerodrom Niš je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine. Niskotarifne kompanije lete iz Niša od 2015. godine i bile su pokretač razvoja aerodroma koji je ostvarivao svake godine dobit sve do poklanjanja Republici”, navodi se.

Dok plate zaposlenih na aerodromu padaju, naknade za članove Nadzornog odbora povećane su sa 1,9 miliona dinara na čak 3,9 miliona dinara godišnje, iako Nadzorni odbor ima isti broj članova kao ranije.

NKD je upozorila da posebno brine što Aerodrom ostvaruje jedva 81 planiranih prihoda u 2018. godini, dok je taj procenat u 2017. iznosio i preko 90 odsto ostvarenja.

“Isti dokumenti svedoče da je neraspoređeni dobitak iz prethodnih godina bio preko 135 miliona dinara i da je taj novac ušao u potrošnju u 2018. Ne samo što je nastao gubitak, već je potrošen i novac koji je iz dobitka prethodnih godina prenet u 2018. godinu”, dodaje se.

NKD navodi da je neto zarada zaposlenih na Aerodromu pala u 2018. godini, a zarade zaposlenih se isplaćuju u iznosu koji je 13 odsto manji od planiranog.

U finansijskim izveštajima, navodi se u saopštenju, “nemoguće je uočiti investicije Republike o kojima političari govore”.

“U prvih pet meseci ove godine, niški aerodrom je imao 6,37 odsto manje putnika nego u istom periodu prošle. Broj putnika je takođe u opadanju za 5,2 odsto po letu u istom periodu, što se može videti u dokumentima i zapisnicima koje poseduje NKD”, tvrdi koalicija.

Izvor: N1

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE