NLB galerija predstavlja izložbu Figurae feminae - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NLB galerija predstavlja izložbu Figurae feminae

  Izložbom mlade slikarke Katarine Nedeljković, NLB Banka i Kuća umetnika Pigmalion pokrenule seriju od 5 izložbi mladih umetnica, pod zajedničkim nazivom „Figurae Feminae“.

   Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović je ovom prilikom podsetio  da je NLB Galerija otvorena u junu prošle godine, sa idejom da NLB Banka doprinese kulturnoj ponudi Beograda i da podršku umetnosti „ Prva izložba koju smo u ovom prostoru priredili bila je izložba slovenačke slikarke Majde Zorko, a ovu godinu nastavljamo sa ženskom umetnošću. Tokom 2018. godine ćemo u NLB Galeriji predstaviti pet mladih, perspektivnih umetnica, a Katarina Nedeljković je prva među njima“. On se zahvalio programskom partneru NLB Galerije, Kući umetnika „Pigmalion“ na odličnoj selekciji umetnica i dela, koji bi služili na čast i galerijama sa mnogo dužom tradicijom.

  „Jednogodišnji projekat “Figurae feminae” predstavlja pet mladih umetnica figurativnog opredeljenja, koje će, u prostoru NLB Banke, imati samostalne izložbe u toku 2018. godine. U pitanju su mlade nade srpskog slikarstva, čije vreme tek dolazi: Kristina Pirković, Katarina Nedeljković, Đerđi Ačaji, Anđela Micić i Ivana Živić. Njihovim samostalnim postavkama, biće predstavljena raznorodna i najreprezentativnija dela, okrenuta tradicionalnom, koje se prenosi u mnoge vidove likovnog izražavanja. Ono što ih vezuje je mnogostrukost interesovanja, zrelost izraza, znanje, veština i talenat. Njihova likovna dela – crteži i slike, različitih su tematika, ali su, u suštini, sve mlade umetnice raznolikim pristupima okrenute čoveku“, izjavila je Maja Živanović, selektorka Kuće umetnika „Pigmalion“.

  Katarina Nedeljković pretače iskustva tradicionalizma u dela plemenite fakture i  atmosfere koja pleni. Ono što je kod nje evidentno jeste snažna emocija, koju nosi svako biće, a ova slikarka je transponuje u velike formate slika u kojima su glavni protagonisti ljudi, odnosno prikazi nagih ljudskih tela, koji, iako ogoljeni, bez ičega materijalnog – ponosno nose atmosferu slike i pokazuju veliko samopouzdanje i stav.Intimističkim pristupom,igrom svetla i senki – univerzum umetnice odnosno Katarinini aktovi kao da su zaustavljeni u svojoj ljubavnoj igri.Međutim, njene slike često govore i o društvenim i socijalnim stavovima,iako je naglasak – na uživanju stvaranja i maniru…U korak sa sadašnjim vremenom,Katarina Nedeljković implementira i tvorevine moderne tehnologije, mobilne telefone i led televizore – pitajući se koliko tehnologija i mediji utiču na svest ljudi i međusobnu komunikaciju.

  Kuća umetnika „Pigmalion“ je nastala iz velike ljubavi prema umetnosti i želje da se kroz takav vid druženja umetnici promovišu i povezuju sa kolegama iz inostranstva. „Pigmalion“ preko 30 godina sarađuje sa likovnim umetnicima, a danas se u Pigmalion kolekciji nalazi preko 300 radova savremenih evropskih stvaralaca. U Srbiji se likovne kolonije „Pigmalion“ organizuju od 2017. godine u dva saziva (junski i septembarski). Radovi nastali u oba saziva predstavljaju se krajem godine na zajedničkoj izložbi radova zajedno sa monografijom u izdanju „Pigmalion“-a.

  NLB Galerija je otvorena 29. juna izložbom slovenačke slikarke Majde Zorko. NLB Banka je na ovaj načina želela da da doprinos kulturnom životu prestonice i da postane još jedno mesto gde živi umetnost. U saradnji sa umetničkom kolonijom »Pigmalion« kao programskim partnerom, NLB Banka će najpre u decembru ove godine otvoriti vrata za umetnike koji su u okviru ove kolonije stvarali, a sledeće godine omogućiti i mladim umetnicima da izlažu u NLB Galeriji. Galerija je otvorena svakog radnog dana od 8 do 17 časova i subotom do 12 časova.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE