Nobelovac za Novosti: COVID-19 je delo ljudskih ruku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nobelovac za Novosti: COVID-19 je delo ljudskih ruku

  Francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje tvrdi da je COVID-19 delo ljudskih ruku da pretpostavlja da se dogodila greška kada su naučnici tragali za vakcinom protiv virusa side.

  Montanje, koji se proslavio pronalaženjem virusa side, za „Večernje novosti” ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav.

  “Sve je krenulo od poznatog virusa kod slepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se ‘humanizovao’. U tom trenutku se verovatno dogodila ili greška ili je sve procurelo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili”, rekao je Montanje.

  Na pitanje na koga konkrento misli, Montanje je rekao “ni na koga precizno”.

  “Ekipa iz Vuhana, na primer, odavno radi na tom problemu i imaju svakako veliko poznavanje virusa korona. Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriji u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen”, rekao je Montanje.

  On je rekao i da “nije normalno” da se ovakva epidemija događa u 21. veku.

  “Treba izbeći da se u budućnosti ponove slične greške. Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve ‘monstrume’. Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije”, rekao je Montanje.

  On zaključuje da „priroda vraća stvari u svoje ruke“.

  „Sa kolegama trenutno istražujem veoma začuđujuću pojavu u SAD gde ima milion zaraženih, i gde se virus veoma brzo menja, naročito onaj njegov deo za koji verujem da ga je dodao čovek. Taj deo vrši mnogo mutacija i u toku je nestajanja. To praktično znači da će ovaj virus da se samouništi.“

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Youtube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE