Nova godina već zabeležila REKORD: Najtopliji JANUAR IKADA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova godina već zabeležila REKORD: Najtopliji JANUAR IKADA

  Prvi mesec nove godine obeležile su najviše temperature ikada zabeležene u Evropi.

  Januar 2020. godine bio je za nijansu topliji od januara 2016. godine koji je do sada držao rekord.

  U januaru je tako prosečna temperatura na planeti prešla za 0,03 stepena Celzijusa temperaturu iz januara 2016. koji je bio najtopliji mesec januar do sada zabeležen i bio je za 0,77 stepeni Celzijusa topliji od meseca januara iz referentnog perioda 1981-2010, navodi se u saopštenju Kopernikusa.

  Većina zona u svetu su beležile temperature više od prosečnih. Tako je u Evropi temperatura bila 3,1 stepen Celzijusa viša od proseka za referentni period 1981-2010. U delu severoistočne Evrope, Skandinaviji i delu Rusije razlika je čak prešla šest stepeni Celzijusa više nego u periodu 1981-2020.

  Prema Kopernikusu, pet najtoplijih godina su sve bile pet poslednjih godina, kada je temperatura porasla izmedju 1,1 i 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskoj eri. Decenija 2010-2019 je takođe bila najtoplija od početka merenja.

  Zbog emisija gasova sa efektom staklene bašte nastale kao posledica ljudskih aktivnosti, planeta je već jedan stepen Celzijusa toplija nego u predindustrijskoj eri, što ima razorne posledice širom sveta, kao one što su obeležile 2019. godinu, izuzetno jake požare u Australiji ili periode velike vrućine tokom leta u severnoj hemisferi.

  Sadašnjim tempom planeta bi mogla da dobije do četiri ili pet stepena Celzijusa do kraja veka.

  Pariski sporazum iz 2015. predviđa da se zagrevanje ograniči na između dva i 1,5 stepen Celzijusa, međutim, čak iako oko 200 zemalja potpisnica sporazuma poštuju svoje preuzete obaveze za smanjenje gasa sa efektom staklene bašte, zagrevanje bi moglo da pređe tri stepena Celzijusa.

   

   

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE