Nova gradilišta EPS-a garancija energetske budućnosti - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova gradilišta EPS-a garancija energetske budućnosti

  Najveći ekološki projekat u Srbiji na izgradnji sistema za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ u Obrenovcu dobro napreduje i omogućiće da se emisije sumpor-dioksida smanje 10 puta – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ prilikom obilaska gradilišta tog postrojenja.

  “Ovim projektom ne samo što garantujemo čist vazduh za Obrenovac, Obrenovčane i okolinu već ovaj projekat garantuje produžetak rada najveće EPS-ove termoelektrane TENT A. Za sistem odsumporavanja u TENT A ugovor je potpisan 2017. godine, radovi sada idu sve boljim tempom i očekujemo da postrojenje bude u funkciji od maja 2023. godine. To će smanjiti emisije SO2 na blokovima A3, A4, A5 i A6 čak 10 puta”, rekao je Grčić nakon obilaska gradilišta sa Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac.

  On je zahvalio kompaniji „Micubiši Hitači pauer sistems“ i „Jedinstvu“ iz Užica na angažmanu na realizaciji ovog projekta. Grčić je najavio da će se sistem odsumporavanja raditi i za dva najstarija bloka u TENT A.

  “Sačuvali smo ta dva bloka ukupne snage oko 450 MW. Ove godine ćemo raspisati tender za revitalizaciju i u sklopu toga radićemo projekat odsumporavanja i za blokove A1 i A2″,  dodao je on.

  Prvi čovek EPS-a istakao je da je gradnja sistema za odsumporavanje u TENT A  drugo po veličini EPS-ovo gradilište u Srbiji, odmah posle gradilište za novi blok „Kostolac B3“.

  Ako sve bude po planu, do kraja godine otvorićemo i treće po veličini gradilište, koje je za Obrenovčane, Lazarevčane i ceo Kolubarski okrug možda i najvažnije. Nastavićemo posle gotovo 40 godina gradnju termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću sa blokom snage 350 MW. Svi ovi veliki projekti pokazuju da Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Vlada Srbije imaju politiku da EPS mora da se ojača i proširi”, rekao je Grčić.

  On je rekao i da je EPS potpisao ugovor u Republici Srpskoj o zajedničkom ulaganju sa Elektroprivredom Republike Srpske.

  “Posle 40 godina Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske kreću u realizaciju projekta izgradnje hidroelektrana na Gornjoj Drini. Gradićemo tri hidroelektrane snage po 120 megavata. Sve ovo pokazuje da Srbija ima energetsku stabilnost i ozbiljnu budućnost u energetskom smislu”, naglasio je Grčić.

  Predsednik gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da radovi u TENT A pokazuju da je teritorija Obrenovca najveće gradilište u Srbiji i dodao da su u Obrenovcu realizovane investicije od 500 miliona evra u autoput, fabriku Meita i most preko Kolubare i Save.

  “Drugih 500 miliona evra su ulaganja u TENT-u, među kojima je i sistem odsumporavanja koji će trajno definisati zdravu životnu sredinu u Obrenovcu i produžiti radni vek elektrane za minimalno pet decenija”, rekao je Čučković.

  On je dodao da će Obrenovac koji je na Savi već 169 godina, u okviru investicije u TENT A dobiti luku koja predstavljati novi potencijal za razvoj opštine.

  “Svi graditelji koji su danas ovde rade za budućnost mališana koji su sada u osnovnoj školi, koji će svoj posao pronaći u termoelektrani u budućnosti. Investicije doprinose da Srbija ostane energetski nezavisna zemlja da sami pravimo svoje planove i trajno na ovom prostoru budemo lokomotiva razvoja i Beograda i cele Srbije”, istakao je Čučković.

  Predsednik sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević  istakao je da je postrojenje za odsumporavanje proizvod decenijske borbe i odgovor na zahteve EU i sve što se od EPS-a traži.

  “Mi pokušavamo da budemo reprezentativna firma u Srbiji, na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi i nadam se da će EPS izgradnjom ovakvih fabrika, ekološkim čišćenjem naći svoje mesto pod suncem u EU jednog dana”, rekao je Đorđević.

  On je zahvalio direktoru Grčiću i predsedniku Vučiću koji su kako je ocenio najzaslužniji za prosperitet u EPS-u.

  “EPS je žila kucavica i ova vlada je to prepoznala bolje nego sve druge ranije, ali to ne znači da treba da se opuste, a sindikat je tu da ih kontroliše da rade još bolje”, rekao je predsednik Sindikata radnika EPS-a.

  Izvor: BIZLife

  Foto: EPS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE