NOVE IDEJE popularnog ekonomiste: Za 25. rođendan svakome po 120.000 EUR - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVE IDEJE popularnog ekonomiste: Za 25. rođendan svakome po 120.000 EUR

  Francuski ekonomista Tomas Piketi uskoro će objaviti nastavak knjige “Kapital u 21. veku” koja je prodata u dva miliona primeraka.

  Nastavak se zove “Kapital i ideologija”, a kako piše Gardijan, ovo delo napisano je na 1232 stranice, a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva.

  Kako navodi list, osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz istoriju, Piketi u novoj knjizi iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sistem.

  Među predlozima koje Piketi iznosi u knjizi, a koje spominje Gardijan, ima nekoliko ideja koje će sigurno podstaći žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.

  Tako bi, prema Piketiju, zaposleni u nekoj firmi trebali imati polovinu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih deoničara trebala bi biti ograničena na 10% od ukupnog broj glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90% za najveća imanja.

  Nadalje, svakome ko navrši 25 godina Piketi bi jednokratno isplatio 120.000 evra, a uveo bi i individualizovani porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati “karbonski otisak” svake osobe, to jest njegov ili njen “doprinos” globalnom zagrevanju.

  “Kapital u 21. veku”, Piketijeva knjiga iz 2013., jedna je od retkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njenu ambicioznost i kontekst objave, mnogi poredili s velikim delom Džona Mejnarda Kejnsa “Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE