Nova oaza na Jadranu: Crnogorsko etno selo za miran odmor i BEG OD GUŽVE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova oaza na Jadranu: Crnogorsko etno selo za miran odmor i BEG OD GUŽVE

  Na crnogorskom primorju ovih dana traži se mesto više, što je uobičajeno u jeku turističke sezone, a od ove primetni su i „novi trendovi“ pa je tako sve više onih koji žele da pobegnu iz gužve i smeštaj tokom odmora potraže u okolnim manjim mestima, i selima.

  U mestu Grbalj između Budve i Kotora u pojedinim selima poput Zagore, Krimovica, Višnjeva goste imaju još od maja, a vlasnici smeštaja kažu da su im i do kraja sezone kapaciteti uglavnom popunjeni.

  Meštani kažu da je sve više onih koji dolaze svojim automobilima i iznajmljuju smeštaj u okolini jer ne žele da budu u gužvi i velikim mestima.

  “Finansijsko osveženje za vlasnike privatnog smeštaja”

  Kako je za crnogorske medije rekao direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović, za vlasnike privatnog smeštaja je to finansijsko osveženje, nakon turističke 2020. godine koja im je donela veliku nulu i koja će ostati samo u ružnom sećanju kada su finansije u pitanju.

  On smatra da su se i vlasnici privatnih smeštaja, usled povećane potražnje, opustili i prilično podigli cene.

  “S druge strane, infrastruktura gradova i te kako trpi. Nepregledne kolone automobila kroz gradove i na ulazu u iste čine da boravak na našem primorju u tim trenucima bude vrlo neprijatan. Da li će to neke od turista odbiti za budući dolazak, vrlo moguće da hoće. Bojim se da su donosioci odluka u prethodnom periodu, kada je urbanizacija primorja u pitanju, i te kako zanemarili činjenicu da postoji ograničenost prostora na plažama i da to zahteva kontrolu i ograničenje ukupnog smeštajnog kapaciteta. Danas, a i u budućnosti, platićemo cenu te nepromišljenosti”, smatra Golubović.

  On misli da je privatni smeštaj u Crnoj Gori u poslednjih 20 godina doživeo nekontrolisanu ekspanziju.

  Broj smeštajnih jedinica se značajno povećao čime se kapacitet minimum utrostručio, navodi.

  Turisti sve više smeštaj traže u manjim mestima

  U Etno selu Carević u Krimovicama kod Budve kažu da je primetno da turisti sve više traže smeštaj u okolnim manjim mestima i da je među njima najviše domaćih gostiju, ali i Srba, kao i da ima i stranaca, uglavnom Rusa, Ukrajinaca..

  Imajući to u vidu u nacionalnom restoranu Carević planiraju da prošire kapacitete što se smeštaja tiče i izgrade apartmane, ali i unaprede celokupnu ponudu, poput uređenja plaže, bazena…

  Situacija je što se turizma tiče sada dosta bolja, navodi Nebojša Carević jedan od vlasnika u tom kompleksu.

  Pokazalo se da nedostaje upravo takvih mesta gde oni koji dolaze na odmor mogu da predahnu i odmore se van gužve i vreve, ističe.

  U maju je kaže, u tom objektu bilo najviše gostiju, a budući da u kompleksu imaju i poslastičarnicu, farmu, pekaru potrebno je organizovati rad tako da sve  funkcioniše i preko dana, a i uveče.

  Period tokom korone kad nije bio gostiju koristili su za radove, kako bi spremno dočekali povratak turista.

  I ovaj kompleks, ipak, kao i mnogi drugi turistički deli istu sudbinu-nema dovoljno radnika.

  „Izgleda da ćemo narednih godina morati da dovodimo radnike sa strane, ispada daje nemoguća misija naći konobare i  ostale radnike koji su nam potrebni… Ovde je 90 odsto problema to što se ne može naći radna snaga„ navodi sagovornik.

  Kada je reč o cenama privatnog smeštaja, u ovim mestima apartmanski smeštaj može se u jeku sezone naći za oko 30-35 evra po danu, a u luksuznijim stanovima za oko 50 evra ili nešto više.

  Povratak na “stare staze”, pre korone

  Inače, u Crnoj Gori, po najnovijim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), boravi 140.000 registrovanih turista, što je deset puta više nego u istom periodu prošle godine, a 83 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

  Da će ova sezona biti izvanredna saopštili su nedavno ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, koji je kazao da se Crna Gora nalazi pod “opsadom turista”.

  Od gradova na Primorju najbolju posetu beleže Kotor, Herceg Novi i Budva.

  Metropola crnogorskog turizma, kako je crnogorskim medijima saopšteno iz TO Budva, ostvarila je oko 83 odsto rezultata u odnosu na isti period 2019. godine.

  Prema poslednjim podacima, u tom gradu boravilo je oko 48.000 turista, najviše inostranih. Sledi Ulcinj sa 30.000, čak 12 puta više nego u prošloj godini. U Herceg Novom boravi oko 27.000 turista ili devet puta više u odnosu na prošlu godinu, u Baru 15.000 (takođe devet puta više), u Kotoru oko 9.000 (12 puta više) i u Tivtu oko 8.000 (devet puta više).

  U privatnom smeštaju najbrojniji su turisti iz Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, dok su u hotelima, u znatnom broju prisutni i gosti iz Izraela, Kazahstana, Francuske, Poljske, Turske, Nemačke, prenose mediji.

  Dobru popunjenost beleži i sever, a najviše gostiju je u Kolašinu i na Žabljaku.

   

   

  Izvor: BIZLife/Jelena Andrić

  Foto: Pixabay, privatna arhiva (Radoje Burzan by Creative Lab)

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE