Nova ovlašćenja NBS: Uvodi se registar DOZNAKA i SEFOVA - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Nova ovlašćenja NBS: Uvodi se registar DOZNAKA i SEFOVA

  Zbog pranja para doznake i sefovi ubuduće će biti pod lupom Narodne banke Srbije (NBS), koja će voditi registar korisnika novčanih doznaka i registar sefova.

  Na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, ova ovlašćenja dobija centralna banka, a posao registracije počinje od 1. juna 2020.

  Sve banke i pružaoci platne usluge izvršavanja novčane doznake dužni su da do 15. aprila 2020. ispune sve neophodne tehničke uslove za dostavljanje podataka u ove registre i da obaveste NBS o tome, kažu u centralnoj banci.

  Cilj uspostavljanja jedinstvenih registara korisnika novčane doznake i sefova jeste unapređenje efikasnosti sistema za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma omogućavanjem nadležnim organima u tom sistemu (tužilaštva, sudovi, policija i Uprava za sprečavanje pranja novca) da brzo i pouzdano pristupe podacima o korisnicima sefova i licima koja vrše platne transakcije bez otvaranja platnog računa, budući da će podaci sada da se vode centralizovano i da će se redovno dostavljati i ažurirati.

  U skladu s međunarodnim standardima FATF i Nacionalnom procenom rizika, gotovinske transakcije po pravilu nose veće rizike, a imajući u vidu primenu savremenih tehnologija i brzinu izvršavanja platnih transakcija i u međunarodnom prometu, neophodno je stvoriti baze podataka koje će omogućiti efikasan i blagovremen pristup nadležnih organa u zakonom propisanim slučajevima.

  Obavezu redovnog dostavljanja podataka u registar korisnika novčane doznake imaju svi pružaoci platne usluge izvršavanja novčane doznake – banke i platne institucije koje pružaju ovu uslugu, kao i Pošta Srbije.

  Iz NBS napominju da će se u ovom registru voditi samo podaci o korisnicima platne usluge izvršavanja novčane doznake, koja predstavlja platnu uslugu kod koje se sredstva primaocu isplaćuju u gotovom novcu, a ne preko platnog računa.

  U 2019. godini je ukupan priliv po osnovu novčanih doznaka iz inostranstva iznosio 3,516 milijardi evra, to jest oko osam odsto BDP, dok je u navedenom iznosu udeo onih novčanih doznaka iz inostranstva čiji će korisnici biti predmet evidentiranja u budućem registru iznosio oko 482 miliona evra.

  U registrima će se voditi podaci o korisnicima novčanih doznaka, a ne i o konkretnim novčanim transakcijama i iznosima tih transakcija. Pristup podacima u Jedinstvenom registru korisnika moći će da ostvare isključivo organi i lica koji na osnovu Zakona o platnim uslugama imaju na to pravo, kažu u NBS.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE