Nova pobeda klijenta nad bankom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pobeda klijenta nad bankom

  Udruženje za zaštitu bankarskih klijenata Efektiva objavilo je da je doneta još jedna pravosnažna presuda u korist jednog klijenta banke, kojom je utvrđena kao ništava odredba iz ugovora o kreditu o plaćanju naknade na ime troška obrade kredita.

  Kako se navodi u informaciji objavljenoj na veb sajtu Efektive, Viši sud u Beogradu je potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u korist klijenta banke kojom je u ugovoru o kreditu, pored člana o naknadi za obradu kredita, utvrdio ništavim i član o promeni visine kamatne stope.

  Viši sud je, prema presudi objavljenoj na internet stranici Efektive, odbio “kao neosnovanu” žalbu jedne banke i potvrdio presudu Prvog osnovnog suda iz 2016. godine.

  Prvi osnovni sud je, kako stoji u obrazloženju, 2016. godine usvojio tužbeni zahtev tužioca i utvrdio ništavim odredbe dva člana Ugovora za kupovinu stambenog objekta.

  Prva poništena odredba glasi da se visina kamatne stope “može menjati u skladu s kretanjem prosečnih kamatnih stopa koje za ovu vrstu posla na teritoriji Republike Srbije obračunavaju prvoklasne banke”.

  U drugoj ništavoj odredbi je pisalo da se korisnik kredita obavezuje da po osnovu troškova obrade kreditnog zahteva i puštanja kredita u korišćenje plati banci jednokratnu naknadu u visini od 1,5 odsto od iznosa odobrenog kredita u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS važećem za švajcarski franak na dan plaćanja, kao i jednokratnu naknadu za korišćenje usluga Kreditnog biroa.

  Tužena banka je presudom obavezana, kako se navodi u obrazloženju, da tužilji isplati iznos od 1.065,36 švajcarskih franaka u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan isplate, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 17. oktobra 2007. godine.

  Pored toga, banka će morati da isplati tužilji i 74.100 dinara na ime troškova parničnog postupka.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE