Nova pravila za Oskara, postavljena još ČETIRI STANDARDA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila za Oskara, postavljena još ČETIRI STANDARDA

  Autori filmova koji žele da se takmiče za Oskara za najbolji film moraće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku.

  Akademija je postavila četiri standarda, za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i podstaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova.

  Oskari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred, tako i iza kamere.

  Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje, a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

  To je podstaklo promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 posto žene i 36 posto su ne-belci.

  Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

  Moraju da se uključe podzastupljene grupe

  Standarde je proteklih meseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

  Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kriterijumima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

  Novi standardi će stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. nadmetati samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

  Predsednik Akademije Dejvid Rubin i izvršna direktorka Don Hadson rekli su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

  Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog “1917” o Prvom svetskom ratu ili film o mafiji “Irac” po tim kriterijumima bili bi u nevoljama.

  Ti standardi propisuju jedno od sledećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke grupe, najmanje 30 posto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih skupina ili se priča mora baviti podzastupljenim skupinama.

  Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli da ispune te kriterijume, a vredni su razmatranja za najbolji film, akademija je uvela standarde uključivosti i na drugim područjima ‘iza kamere’.

  Izvor: BIZLife/agencije

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE