Nove zgrade pune mana - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Nove zgrade pune mana

  Investitori često krše pravilnik koji propisuje kako moraju da se grade objekti, a veliki broj zgrada nije ni urađen ni po minimalnim normativima koje je država propisala, pišu Novosti.

  Investitori kupuju placeve, a onda zidaju višespratnice, ne poštujući osnovne propise. A najopasnije je što štede na materijalu. Projekat rade bez elaborata stručnjaka, zidaju objekte na padini, bez prethodnih statičkih analiza.

  Ugrađuju jeftine liftove, koji se odmah kvare. Štede na armaturi, pa posle nekoliko godina zidovi pucaju, a temelji klize. Ovakvi slučajevi su karakteristični u objektima na obodnim delovima Beograda kao što su Mirijevo, Rakovica, Žarkovo…

  Nesavesni neimari zidaju objekte preko četiri sprata bez lifta. Rupu u zakonu su pronašli, tako što im potkrovlja imaju dve etaže. Ima i onih slučajeva gde investitori, nekoliko godina posle prodaje stanova, na krovu te zgrade podignu još nekoliko etaža.

  Retko koji novoizgrađeni objekat zadovoljava Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova. Na papiru, normativi su strogi i veoma logični.

  Neke probleme i uz svu opreznost, kupci ne mogu da predvide. U prizemljima zgrada uglavnom se nalaze lokali. Ukoliko je stan na nižoj etaži, može se dogoditi da leti ne može da se otvori prozor zbog mirisa iz lokala brze hrane, jer nije sprovedena ventilacija. Problem u noćnim časovima može biti buka iz kafića, jer lokali nisu dobro izolovani.

  Minut za proveru

  Pre kupovine nekretnine neophodna je provera u katastru. Danas se to može brzo i besplatno uraditi za samo minut vremena. Na sajtu RGZ moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar ažuriraju se jednom nedeljno. Tu se može proveriti da stan nije pod pod hipotekom ili sudskim sporom.

  Ako na V listu koji se dobija u katastru ili na sajtu RGZ postoji bilo šta upisano u delu “tereti” ili “zabeležbe” pre kupovine takve nekretnine potrebno je da se kupac konsultuje sa nekim ko je stručan.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Luella Nilsson

   Gospođa ministarka Mihajlović je stanove kakve opisujete, u Vojvode Vlahovića, delila na nagradnoj igri "Uzmi račun". Jezivo naselje, bez atmosferske kanalizacije, u stanovima kose pukotine, zgrade građene na terenu nepovoljnom za gradnju - ne daj Bože zemljotresa, ne bi imao ko koga da vadi iz ruševina. Sećamo se i tzv "smrdljivih zgrada" na Novom Beogradu. Pa kad Direkcija tako gradi, šta očekivati od ostalih. E to su problemi. A to što neka soba za dvoje nema minimalnih 11m2 ili što kuhinja nema širinu 170cm kako Pravilnik nalaže, mnogo je manja muka.

  • Sasa

   Imam utisak da se citanjem ovog teksta citaocima salje poruka da ne kupuju stanove od privatnih investitora.Pa kako onda? Pa lepo,tu je Beograd na vodi tu ima stanova.Sada svi invrstitori treba da propadnu dok Vodja i ekipa ne prodaju svoje stanove...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE