Novi DETALJI PRAVILNIKA o radu: Šta će se kontrolisati i šta sve može INSPEKTOR?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi DETALJI PRAVILNIKA o radu: Šta će se kontrolisati i šta sve može INSPEKTOR?

  Novi pravilnik o radu, koji moraju da poštuju i poslodavci i zaposleni, stupio je na snagu 11. jula. Kompanije sada imaju rok do 10. avgusta da usklade poslovanje, a sve to kontrolisaće inspekcija rada.

  Iako su zakonom predviđene i kazne do 20.000 dinara za radnike i milion dinara za poslodavce, inspektori će prvenstveno delovati preventivno i savetodavno.

  “Pored smanjenja broja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i suzbijanja rada na crno, prioritet ministarstva i Inspektorata sada će biti davanje informacija poslodavcima i zaposlenima kako da se najbolje zaštite”, rekli su nam u resornom ministarstvu.

  Mladen Raonić, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu, kaže da se prve kontrole mogu očekivati krajem ovog meseca, i one će verovatno biti više preventivne ili u vidu podrške kompanijama. Na pitanje šta bi moglo da bude u fokusu kontrole, Raonić kaže da će to sigurno biti nekoliko ključnih pitanja.

  “Da li se meri temperatura na ulazu, da li su postavljene dezo barijere i dezinfekciona sredstva, koliki je razmak između stolova i slično… To je nešto što bi trebalo da kontrolišu, jer bi bilo besmisleno proveravati postojanje papira koje svako može da pripremi. Gledaće se praktična primena mera“, ocenjuje Raonić za Blic.

  Šta sve može inspektor?

  U zakonu se navodi da inspektori imaju pravo, ali i obavezu da rade sve kako bi kontrolisali bezbednost i zdravlje na radu. U aktuelnom momentu u fokusu će sigurno biti higijena, ali i ostali prateći neophodni koraci. Inspektor tako može da pregleda određenu dokumentaciju, poslovne prostorije, objekte, postrojenja, uređaje, sredstva i opremu za ličnu zaštitu, da utvrđuje da li su radnici na distanci…

  Može da daje i obaveštenja i savete u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i o neophodnim merama.

  S druge strane, poslodavac je u obavezi da inspektorima omogući da preduzme sve dozvoljene radnje, od toga da mu omogući ulazak u objekat do stavljanja neophodne dokumentacije na uvid.

  Ukoliko inspektor utvrdi da su zdravlje i bezbednost radnika ugroženi, može da zabrani rad.

  Ako primena mera zahteva veća investiciona ulaganja, a život i zdravlje zaposlenih nisu teže ugroženi, inspektor od poslodavca može da traži program o postepenom otklanjanju nedostataka.

  Protiv rešenja inspektora poslodavac može izjaviti žalbu u roku od osam dana.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/prvi-dan-primene-novog-pravilnika-za-poslodavce-i-zaposlene-kazne-do-milion-rsd/

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Duca

   Da li inspektori proveravaju trgovine da li su zaposleni u istim opremljeni zaštitnom opremom i kako se radi sa osjetljivom namirnicama i kako se pakuju? Takođe da li se provjerava broj kupaca u jednom maloprodajnom ili većem tržnom objektu,pošto je prometno da u mnogim ,naročito maloprodajnim trgovinama ima neprimjereno veliki broj kupaca.Na početku pandemije je bilo ograničenja,zašzžto toga nema i sada?

  • Aleks

   Treba da se upitamo I ko ce da placa tu I ostale inspekcije, zdravstvene I prosvetne radnike, policiju I sl. ako se male i srednje firme zatvore, a strane kompanije isele, pa mnogi ljudi ostanu bez posla… Ne kazem da se ne treba pridrzavati pravila, ali treba misliti I na vreme posle, kako bi se obezbedila radna mesta I plate... Sve mi ovo lici na veliko preterivanje (ili zamenu teza ili mazanje ociju gradjanima), jer imali smo mi u proslosti I variolu veru, I sars pa se nikada nije ovako reagovalo… Treba ukljuciti I zdrav razum I pozabaviti se sustinskom brigom o svom narodu I buducim generacijama istog

  • Pffff

   Само нек уђу у Немањину 22-26 да виде растојање столова и колико људи ради у канц од 12 m2

  • Sablaznut

   Znači da nam treba mesec dana da stavimo maske, operem ruke i postavimo plastičnu činiju sa sunđerom i dezinfekcionim sredstvom? Koliki bi bio rok da je nešto malo komplikovanije....

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE