Novi nameti: Porez na seoski turizam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi nameti: Porez na seoski turizam

  U Srbiji će od 1. jula ove godine oni koji rade u seoskom turizmu plaćati porez na prihod koji ostvare od pružanja ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti, saznaje danas Blic.

  Obveznici će biti oni koji se bave seoskim turizmom u objektima domaće radinosti kao što su salaši, etno-sela i slični turistički kapaciteti, a prihodima od ugostiteljskih usluga smatraće se prihodi koje fizičko lice ostvari pružanjem ugostiteljskih usluga u tim objektima.

  Kako je objavljeno na portalu Blica, porez na prihode od seoskog turizma uveden je izmenama zakona o porezu na dohodak građana koji je nedavno usvojen.

  Oni koji pružaju ugostiteljske usluge u objektima domaće radinosti treba da, u periodu od 1. maja do 30. juna ove godine, podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu.

  Blic saznaje da je prihod od seoskog turizma predmet oporezivanja i godišnjim porezom na dohodak gradjana, a bliže uslove za oporezivanje tog prihoda urediće ministri nadležni za poslove finansija i turizma u Srbiji.

  U planu je da se prihod oporezuje godišnje, plaćaće se kvartalno, a rešenje će donositi poreznici.

  Porez na prihode od seoskog turizma iznosiće pet odsto prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnožen brojem pojedinačnih ležajeva odnosno kamp parcela i odgovarajućim koeficijentom po kategoriji turističkog mesta.

  Seoska turistička domaćinstva koja se nalaze u turističkim mestima koja nisu kategorisana plaćaće po jednom ležaju izmedju 2.000 i 2.500 dinara poreza godišnje.

  U Srbiji ima više od 1.000 registrovanih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom, a mnoge godišnje poseti više od 1.500 ljudi.

  Srpski seoski turizam, pored domaćih turista, privlači i turiste iz Izraela, Turske, a u poslednje vreme i veliki broj kineskih turista, piše Blic.

  Izvor: Beta/Blic

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Komentari

  • Laki

   Ne zvuci bas popularno ali ne vidim nista cudno u ovoj odluci,znam da ce mnogi biti protiv ali zar to nije sprecavanje rada na crno, u svim Evropskim zemljama je seoski i etno turizam oporezovan, u tom sektoru je i velika zarada naravno i ulaganja, trebalo bi uvesti subvencije buducim potencionalnim korisnicima za izgradnju tih kompleksa,znaci treba uvesti red i registar svih tih domacinstava

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE