NOVI UNOSAN BIZNIS: Trgovina imejl adresama građana i firmi - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NOVI UNOSAN BIZNIS: Trgovina imejl adresama građana i firmi

  Sa rastom internet marketinga u porastu je i trgovina privatnim imejl adresama građana i firmi, piše Politika. Na posebnom udaru su oni koji su se prijavljivali na sajtove za grupne kupovine, upozorava list.

  Na prodaji su čitave baze adresa, razdvojenih na “muške” i “ženske”, a čak i paketi od nekoliko hiljada mejlova preduzeća registrovanih u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj….

  Politika navodi da je “jednostravnom pretragom ponuda na internetu” otkrila da se paket od 800.000 mejlova može kupiti za 20.000 dinara.

  Prodavac ga, objašnjava list, šalje na CD-u poštom, a kupac plaća pouzećem. Ključno je u ovakvim ponudama da se klijentima “gratis” nudi i softver, koji omogućava masovno slanje poruka i reklama na tako veliki broj adresa.

  Politika navodi da nije poznato ko se na srpskom tržištu bavi tim poslom, na koji način se takvi podaci prikupljaju, a još manje da li su adrese stvarne.

  Navodi i da je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozvan da pokrene istragu zbog ugrožavanja privatnosti gradjana, ali da su iz kancelarije poverenika za Politiku rekli da se takvi poslovi ne mogu unapred smatrati nelegalnim.

  Bar ne u slučaju kada se nude mejlovi firmi i nepersonalizovane adrese gradjana registrovanih, na primer, na “Guglu” ili “Jahuu”, dodaje list.

  “Tu je važna sadržina imejl adrese. Ako je neko registrovan kao zlatko@yahoo.com, ovo može ali i ne mora da predstavlja podatak o ličnosti. Međutim, ako neko trguje mojom adresom registrovanom na poslovnom domenu, to je već drugi slučaj jer se cilja na konkretnu osobu”, rekao je pomoćnik poverenika za informacije od javnog značaja Zlatko Petrović.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE