Novogodišnje odluke: 5 navika da manje brinete u 2017.

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novogodišnje odluke: 5 navika da manje brinete u 2017.

  Piše: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

  Briga. Gomila misli udruženih samo sa jednim ciljem – da učine da se osećate loše! Ne postoji drugi smisao ove iracionalne oluje negativnih misli. Inferno u glavi najčeće nastaje zbog problema čije rešenje nikako ne vidite (a ubiste se tražeći ga!). Briga o novcu, neplaćenim računima, o poslu, neuzvraćenoj ljubavi… Istina je sledeća: brinuli ili ne, ništa se neće promeniti. Briga crpi energiju, mentalno i fizički  i ima snažne negativne efekte na vaš život i zadovoljstvo. Vreme je da u narednoj godini počnete manje da brinete!

  Evo nekoliko radnji čijim ćete ponavljanjem početi manje da brinete:

  1. Koliko je verovatno da se moji strahovi obistine?

  Većina stvari o kojima brinemo se nikada i ne dese. Kada počne da vas muči neka misao, zapitajte se: „Koliko je verovatno da se moji strahovi pretvore u realnost“? Najčešće malo. Oni koji se i obistine, obično ne budu tako strašni i tragični kao što zamišljamo da će biti. Redovno postavljanje ovog pitanja i podsećanje na malu verovatnoću lošeg ishoda će vas osloboditi brige, pomoći da nađete mir i zaustaviti loše misli pre nego što vam (praktično) zagorčaju život.

  1. Čega se to plašim i šta je najgore što može da se desi?

  Drugo pitanje koje bi trebalo da postavljate sebi u momentima brige jeste: „Čega se ja to tačno plašim“, „Koja je najgora stvar koja može da mi se desi“? Kada vam nije baš jasno od čega se plašite, počnete da se gubite u negativnim mislima, preuveličavate i zamišljate najgore moguće scenarije. Uvek najpre razjasnite predmet negativnih osećanja, jer samo malo racionalnog razmišljanja može mnogo da vas poštedi bespotrebne patnje, uštedi vreme i energiju.

  1. Prestanite da čitate misli drugima

  Pretpostavke o tome šta drugi misle o vama obično su potpuno pogrešne. Često imate osećaj da drugi misle sve najgore o vama, da primećuju sve vaše mane, razmišljaju o nečemu što ste rekli i osuđuju vas… istina je obično daleko od ovoga. Najbolji način da zaustavite dalje briganje jeste da komunicirate, pitate i jednostavno budete otvoreni. To vodi mnogo iskrenijim odnosima, izbegavanju bespotrebnih konflikata i negativne energije.

  1. Recite STOP

  Loše misli ponekad mogu da postanu baš dosadne. Ne možete da  ih se otarasite, ne možete da radite od njih, ni da spavate. Kada počne da vas boli glava i bude vam dosta svega, treba jednostavno da kažete: “Stop! Razmišljaću o ovome kad se budem osećao/la bolje, kad se naspavam, najedem… sada NE!“. Potrebna je vežba da biste ovako efektno i brzo uspeli da zaustavite tok loših misli, ali kada uspete u tome, učinićte sebi ogromnu uslugu.

  1. Otkrijte drugima šta vas muči

  Kada iznesete problem na svetlo dana i kažete šta vas muči, skinućete gomilu tereta sa svojih leđa! Problem odmah postaje manji, ponekad toliko da počnete da se pitate zbog čega ste se uopšte brinuli. Osoba kojoj se poveravate najčešće ne mora da uradi ništa sem da vas sasluša, a u određenim situacijama vam i zaista može pomoći  – novim pogledom na problem, praktičnim i korisnim savetom.

  Nadam se da će vam ove navike pomoći da počnete da razmišljate više od sadašnjem momentu, da manje brinete o budućnosti i usmerite svoj fokus na ono što želite, a ne što ne želite! Korak po korak, misao po misao i bićete mnogo opušteniji!

  Koje su vaše novogodišnje odluke?

  Počnite da razmišljate pozitivno! Kontaktirajte Synergy Talents za više informacija

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE