Novosti: Oko 1000 spornih doktorata - BIĆE PRIZNATO - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Novosti: Oko 1000 spornih doktorata – BIĆE PRIZNATO

Doktorati stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove, biće priznati, pišu Večernje novosti.

Kako list navodi, sporni doktorati će biti priznati, jer je to predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju koje je pripremilo Ministarstvo prosvete i koji će u se u drugoj polovini septembra naći pred poslanicima.

Prema saznanjima Novosti, neće se dovoditi u pitanje magistarske i master diplome, kao i diplome osnovnih studija akademaca koji su ispite polagali kod profesora s osporenim doktoratima.

Na ovaj način biće razrešen sukob između ranijeg stava Komisije za akreditaciju i Ministarstva prosvete, napominje list, budući da je Komisija osporavala kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola.

Procenjuje se da spornih doktorata ima oko hiljadu, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Novosti pišu i da je izmenama Zakona predviđen produžetak roka starijim studentima za godinu dana, kao i uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

O izmenama je bilo reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Profesor Branko Kovačević, član savete rekoa je za Novosti da Ministarstvo radi u velikoj žurbi, sa objašnjenjem da zakon mora brzo da se menja, zbog starih studenata.

“Nije ovde sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali”, kaže Kovačević.

Dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da će ovim zakonom biti ispravljena nepravda prema studentima, koji nisu krivi i nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Jedna od novina biće i to da rektor ili dekan neće moći da bude neko ko je prethodno razrešen sa iste funkcije ili osoba za koji Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku za razrešenje, navode Novosti.

Izvor: Beta/Novosti

Foto: N1 screenshot

What's your reaction?

Komentari

  • Bor Boranin

    Sporne i plagijate doktorata biće priznati. Uredu je, neka ministar Šarčević i njegova ratoborna bratija počne da deli doktorate kao PIO besplatne kartice penzionerima ili Dina platne kartice besplatno građanima. Na ovaj način i ministar obrazovanja biće (nadri)doktor nauka. Izgleda, kod nas veću težinu ima nečija slatka reč od zakona. Blago si ga nama?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE