Novosti: Povratak ekonomskih diplomata

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novosti: Povratak ekonomskih diplomata

  Nove ekonomske diplomate Srbije mogle bi već od marta da krenu put 15 ključnih svetskih centara kako bi promovisale srpsku privredu i privukle strane investitore, pišu “Novosti” u današnjem izdanju.

  Prema navodima lista, planirano je da se mreža ekonomske diplomatije ograniči na prioritetna tržišta a da se atašeima zadaju minimalni iznosi investicija koje moraju da privuku ili da se u suprotnom vrate u Srbiju.

  Ekonomski atašei predstavljaće deo sistema Ministarstva spoljnih poslova, a prema rečima ministra Ivice Dačića, u narednim mesecima biće uspostavljen pravni okvir i definisana mreža ekonomske diplomatije.

  Dodaje se da radnu grupu koja treba da definiše novi model privredne promocije Srbije predvodi ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić, a da su u projekat uključeni i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, Privredna komora Srbije ali i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  Projekat ekonomske diplomatije započeo je pre sedam godina, a inicirao ga je tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Projekat je prekinut sredinom prošle godine,  a iako su u tom periodu potrošili skoro 9 miliona evra, kako su navodili mediji, nije bilo preciznih podataka kakvi su bili njihovi rezultati.

  Broj diplomata smanjen je sa početnih 28 na 16, a građane Srbije tih 16 atašea koštalo je 900.000 evra na godišnjem nivou.

  Izvor: BIZLife/Beta/Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE