NSZ: Od početka godine strancima 12.000 radnih dozvola - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NSZ: Od početka godine strancima 12.000 radnih dozvola

  Od početka 2018. godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je 11.741 dozvola za rad strancima u Srbiji od čega su tri četvrtine njih zaposlili poslodavci u Beogradu, a najčesće stranci imaju srednju stručnu spremu.

  kako je rečeno Tanjugu u NSZ, stranci posao u Srbiji pronalaze i kod poslodavaca u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu, a najveći broj radnih dozvola izdat je državljanima Kine, Rusije, Turske, Makedonije, Italije i Crne Gore.

  Svaka četvrta dozvola za rad, ukupno 3.003, izdate su ženama stranim državljankama.

  Za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu najveće interesovanje pokazuju Hrvatska i Crna Gora, kojima su potrebni sezonski radnici u turizmu, navodi NSZ, a zatim Slovenija i Nemačka gde postoji tražnja za vozačima i medicinskim sestrama opšteg i pedijatrijskog smera.

  U tom periodu 93 lica posredovanjem NSZ se po prijavama stranih poslodavaca zaposlilo u inostranstvu, dok je u okviru projekta “Triple Win” gde sarađuju GIZ, NSZ i Nemačka savezna agencija za rad, zaposleno 106 državljanja Srbije.

  Tokom 2018. godine 351 državljanin Srbije koji je samostalno našao poslodavca na poslovima zdravstvene nege u Nemačkoj, potpisao je ugovore o radu uz posredovanje nacionalnalnih službi za zapošljavanje dveju država.

  [preporucene_vesti ids=”326816″]

  Izvor: Dnevnik, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE