Obrok HEDONISTA: Tri kombinacije koje morate da probate (Infografik)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obrok HEDONISTA: Tri kombinacije koje morate da probate (Infografik)

    Neka od nezaboravnih gurmanskih iskustava sastoje se od samo tri elementa: hleba, vina i sira. Svaki od njih ima toliko varijanti da čak i somelijeri i njihove kolege u svetu hleba i sira mogu da se trude celog života, a da ne iskuse sve savršene varijacije.

    Ipak, ove tri kombinacije toliko odišu elegancijom i jednostavnošću da bi ih preporučili i neki od najboljih svetskih somelijera.

    1. BAGET, ŠAMPANJAC I KAMAMBER SIR

    Baget je jedan od simbola francuske kuhinje. Njegovo testo toliko je delikatno da je propisano regulativama francuske vlade, a oblikuje se u dugačku veknu kako bi baget bio što hrskaviji. Šampanj je region u Francuskoj po kom je nazvano najčuvenije penušavo vino na svetu. Često se pravi od mešavine pino noara, šardonea i pino menijea. Sir kamamber sličan je briju, pravi se od kravljeg mleka i ima kremastu strukturu, i aromu zemlje, jaja i pečurki.

    Kako šampanjac na poseban način prolazi kroz proces fermentacije koji mu osim nota zelene jabuke, pikantnog citrusa i prženog badema daje i ukus kvasca i prepečenog hleba, idealan je za kombinovanje sa bagetom. Dodajte ovome i malo kakamber sira poznatog po aromi prženog badema, namažite ga na baget i uz čašu šampanjca dobićete savršen ručak u francuskom stilu.

    1. HLEB PAIN BOULE, VINO SANSER I KOZJI SIR – ŠEVR

    Hleb Pain boule ime je dobio po svom okruglom obliku i možda vam je više poznat kao klasični “francuski hleb”. Ima meku, hrskavu strukturu, ali je blag i zato savršeno podržava ukus Senser vina, ali i resku aromu čuvenog francuskog kozjeg sira – Ševra. Selo Sanser je smešteno u Dolini Loare u Francuskoj i dom je slikovitih i čuvenih vinograda u kojima se uzgaja sorta grožđa sovinjon blan. Ovo vino je suvo i ima laganu, mineralnu kiselost, kao i čitavu lepezu ukusa citrusnog voća, uključujući limun, limetu i grejpfrut, sa notama biljaka kao što su orlovi nokti, razno cveće i sveže pokošena trava.

    Arome trave u ovim vinima besprekorno se uklapaju sa hrskavošću pain boule hleba, dok će ševr, ali i bilo koji domaći kozji sir besprekorno povezati celu kombinaciju u obrok pun hedonizma.

    1. RAŽANI HLEB, KJANTI VINO I PARMEZAN REĐANO

    Ražani hleb je poznat po specifičnim karakteristikama ove žitarice i bogatoj, gustoj teksturi. Kjanti je crno vino Toskane, koje se pravi od sorte grožđa sanđoveze i obično se meša sa raznim drugim sortama, kao što su kanajolo, kolorino, merlo i širaz. Velika koncentracija sanđovezea – od 80 do 100 odsto – daje ovom vinu srednju jačinu, ali i robusnu, suvu strukturu i ukus crvenog bobičavog i šumskog voća, kao i notu egzotičnih začina poput muskatnog oraščića. Poreklo parmezana Ređano je istoimena italijanska regija, a kako je on bogat mastima i ima jak ukus, punoća ražanog hleba savršen je pratilac ovog sira i tamnih, suvih vina.

    I pored bezbroj recepata gastronomskih remek-dela dostupnih širom sveta, ipak nikada ne treba zanemariti uživanje u jednostavnosti koje samo hleb, vino i sir mogu da priušte. Ponekad je to sve što vam je potrebno.*

    *Autor teksta je Pol Stern somelijer sa sertifikatom Court of Master Sommeliers

    Izvor: BIZLife/WTSO

    Foto: Pixabay/Promo

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
    Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE