Obznanjeno kolike povišice se spremaju za one na državnom poslu - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Obznanjeno kolike povišice se spremaju za one na državnom poslu

Prema uputstvu za pripremu budžeta za 2019. godinu zaposleni u javnom sektoru sledeće godine mogu očekivati uvećanje plata od sedam do 12 odsto, objavilo je Ministarstvo finansija.

Najveće povećanje mogu očekivati zdravstveni radnici i to 12 odsto medicinski i stomatološki tehničari, a uvećanje od deset odsto doktori.

Uvećanje od devet odsto planirano je i za zaposlene u osnovim i srednjim školama i u ustanovama visokog obrazovanja, ali i radnicima socijalne zaštite.

Zaposleni u Poreskoj upravi i Upravi carina mogu očekivati uvećanje od 8,5 odsto, dok će drugi zaposleni u javnom sektoru, prema projekcijama Ministarstva finansija, imati uvećanja od sedam odsto.

Takođe, u 2019. osnovica za obračun i isplatu plata sudija isplaćivaće se 70 odsto iz izvora prihoda budžeta, a 30 odsto iz prihoda ostvarenih po osnovu naplate sudskih taksi koje pripadaju pravosudnim organima.

U okviru javnog sektora najveće smanjenje zaposlenosti je zabeleženo u javnim državnim preduzećima, ali i u administraciji i obrazovanju.

U avgustu 2018. godine, prosečna neto zarada iznosila je 49.773 dinara, što je ostvareni realni međugodišnji rast od 4,1 odsto.

Na rast zarada u ovom periodu uticalo je i povećanje minimalne cene rada po radnom času, sa 130 dinara koliko je iznosila u 2017. na 143 dinara počev od januara 2018. godine.

U periodu januar–avgust 2018. godine realna prosečna neto zarada realno je povećana za 4,3 odsto.

Izvor: agencije

Foto: youtube

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE