"Očekujte od sebe maksimum, ne čekajte da vam drugi to zatraže" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Očekujte od sebe maksimum, ne čekajte da vam drugi to zatraže” (VIDEO)

  Tatjana Đokanović, direktorka marketinga i razvoja, Dijamant

  • Kompanija „Dijamant” nedavno se upisala u red najstarijih prehrambenih kompanija u Evropi. Šta je to što se nije menjalo u vašem poslovanju poslednje 82 godine?

  Vrhunski kvalitet proizvoda je konstanta kada je u pitanju „Dijamant”. Bilo da je reč o ukusima koji već decenijama dominiraju na trpezama naših potrošača, ili o novim, koje smo tek plasirali na tržište – sve ih odlikuje kvalitet, koji se postiže, između ostalog, i uspešnim spajanjem tradicionalnog i modernog.

  • Kakvi su dalji planovi u razvoju brenda?

  Mi u „Dijamantu” uvek idemo napred i trudimo se da idemo korak ispred očekivanja potrošačâ.

  Inovacije su naš imperativ i to je ono od čega nikada ne odustajemo, zbog čega pratimo sva dešavanja na globalnom tržištu hrane. Kontinuirano unapređujemo brendove i pratimo navike kupaca, osluškujemo šta žele, kako bismo im ponudili baš ono što očekuju.

  Takođe, „Dijamant” je lider na domaćem tržištu i među vodećim je liderima na regionalnom, ali potencijal i kapacitet koji kompanija ima pružaju nam mogućnost da naše proizvode plasiramo i na neka nova geografska područja na kojima bismo, takođe, zauzeli lidersku poziciju.

  • Da li je prethodna godina donela neke promene na srpskom tržištu kada je reč o hrani? Da li smatrate da su se navike potrošača promenile, te da pažljivije čitaju deklaracije, biraju „zdravije” proizvode i sl.?

  Navike potrošača se konstantno menjaju, i to nabolje. Sve je više onih koji biraju samo najbolje, koji žele da se informišu o onome što konzumiraju i ne kupuju hranu stihijski. U skladu s tim, postojeći „Dijamant” proizvodi se unapređuju, a prave se i novi, koji u potpunosti mogu da odgovore potrebama potrošača čija je svest o zdravoj ishrani na visokom nivou. Tako smo tokom 2020. plasirali paletu od čak 12 novih proizvoda pod nazivom „Dijamant način”. To su sosovi, džemovi i ulja napravljeni od najkvalitetnijih namirnica, po proverenim recepturama i savremenom tehnologijom, specifični i drugačiji, pre svega – zdravi i kvalitetni proizvodi, koji mogu da zadovolje i najzahtevnije kupce. Osim toga, neke postojeće proizvode koji su veoma popularni obogatili smo novim ukusima. Reakcije kupaca su odlične i to nas posebno raduje – da smo još jednom opravdali njihovo poverenje.

  • Čini se da se na tržištu prehrambenih proizvoda, gotovo svakodnevno, konkurencija uvećava. Koliko je, u toj situaciji, važna uloga marketinga u kompaniji i pred kakvim izazovima se on nalazi?

  Uloga marketinga može biti presudna ako se kampanje kreiraju i sprovode na pravi način. Godina za nama bila je puna izazova i upravo je marketing bio presudan za dalje uspešno poslovanje pojedinih kompanija. Mi u „Dijamantu” smo se veoma brzo prilagodili novonastaloj situaciji, i to u svim segmentima proizvodnje i prodaje, ali i u marketingu. Okrenuli smo se digitalnim kampanjama i oglašavanju onlajn, kao i aktivacijama na društvenim mrežama. Mnogo je potvrda da smo dobro uradili, ali ono što nam je najvažnije jesu naši potrošači, koji su nam ostali verni. Posebno bih izdvojila Instagram kampanju „U sve se meša – LIVE”, koju smo pokrenuli zajedno sa našim ambasadorom brenda Zdravkom Gavrilovićem i poznatim ličnostima – slikarkom i spisateljicom Mirjanom Bobić Mojsilović, glumicom Tamarom Dragičević i pevačicom Tijanom Dapčević. Svako od njih je jednom nedeljno zajedno sa našim poslastičarom uživo pravio kolače na Instagramu. Popularnost te kampanje osvedočena je brojem posetilaca, koji su rasli iz nedelje u nedelju, ali i brojem pozitivnih komentara. Ne samo što smo nudili nove recepte i savete profesionalca već je i zabava bila zagarantovana, s obzirom na to da je reč o veoma harizmatičnim ličnostima iz našeg javnog života. Tu akciju nastavljamo i ove godine, jer su naši potrošači od nas to tražili.

  • Da li biste još neku digitalnu kampanju posebno izdvojili?

  Ponosni smo i na digitalnu kampanju za koju smo, 2020. godine, dobili prestižnu nagradu na Festivalu integrisanih komunikacija. U veoma jakoj konkurenciji, među više od 170 projekata koji su konkurisali za nagradu „Kaktus”, „Dijamant” je pobedio u kategoriji „Najbolja digitalna integrisana kampanja” za projekat „U sve se meša ljubav”. Kampanja se odnosi na „Dijamant” stoni margarin, koji je veoma popularan kod naših potrošača, ali i u regionu. Nagrada „Kaktus” je samo još jedna potvrda u nizu da smo, zaista, lider na prehrambenom tržištu, ali i da pratimo trendove, podižemo standarde u marketingu, i to, pre svega, u digitalnom marketingu. Pobednička kampanja je osmišljena na osnovu toga što se na našem podneblju ljubav, pažnja i sva lepa osećanja izražavaju, između ostalog, i hranom. U skladu s tim, i recepti su mnogo više od uputstva kako se neko jelo priprema. Sva ta neizgovorena osećanja prikazali smo u samo nekoliko minuta video-materijala, koji predstavlja svojevrstan restoran emocija.

  • Još jedan slogan izašao iz „Dijamanta” polako dobija svoj samostalni život: „Imamo više sličnosti nego razlika.” O čemu je tu reč?

  Drago mi je da ste primetili da i taj slogan postaje popularan, jer je reč o našoj društveno korisnoj akciji čiji je cilj podrška osobama sa Daunovim sindromom. Naime, u decembru 2020. i u januaru ove godine, organizovali smo likovni konkurs „Prati suncokret” i pozvali osobe sa Daunovim sindromom da nam pošalju svoje crteže s temom suncokreta. Taj žuti cvet nas je u ovom slučaju povezao – s jedne strane, kao zaštitni znak kompanije „Dijamant”, a s druge strane, kao simbol osoba sa specifičnom genetskom mutacijom za koje se kaže da su svojim vedrim duhom i optimizmom kojim zrače poput suncokreta – uvek okrenuti ka izvoru svetlosti i toplote. Na konkurs nam je stiglo mnogo lepih radova, a nekoliko smo izdvojili za propagandni materijal i boce ulja sa specijalnom etiketom, od kojih će po dinar biti izdvojen za donaciju udruženjima osoba sa Daunovim sindromom. Na tržište smo plasirali ukupno milion tih boca, a donacija će biti uručena u aprilu, na izložbi koju ćemo organizovati kako bismo široj javnosti pokazali koliko su te osobe kreativne i talentovane. Uz podršku društva, oni mogu uspešno da se osamostale i zato je važno da znamo upravo to što naš slogan govori – da imamo više sličnosti nego razlika.

  • Iako su žene u biznisu ‒ ne samo u Srbiji već i u svetu – blago rečeno, u neravnopravnom položaju, u marketingu sve više žena preuzima liderske pozicije. Šta je razlog za to?

  Marketing je posao koji zahteva mnogo energije i kreativnosti, pre svega, posvećenosti poslu i odanosti kompaniji i brendu za koji se radi. Mi, žene na ovim prostorima, po prirodi smo baš takve, a i naše vaspitanje nas dodatno uči da budemo verne onome što volimo, bez obzira na to da li je reč o porodici, prijateljima ili poslu kojim se bavimo.

  Osim toga, žene u 21. veku konstantno rade na svom obrazovanju, usavršavanju i ličnom napretku, što je neophodno za dobro obavljanje svakog posla, a naročito marketinga.

  • „Nova normalnost” donela je ogromne promene u organizaciji rada, ali i života. Da li je to ženama zahtevnije, jer se od njih očekuje da budu „uspešne od kuće i uspešne kod kuće”?

  Od žene se uvek očekivalo da bude uspešna od kuće i uspešna kod kuće, kao što se i pre ove nove normalnosti očekivalo da bude uspešna van kuće. Međutim, važnije od toga je šta svaka žena sama od sebe očekuje i koliko je zadovoljna na kraju dana. Samo uz lični osećaj sreće i ispunjenosti možemo i drugima da budemo dobri, bilo da je reč o privatnom životu ili poslovnoj karijeri. Zato: očekujte od sebe maksimum, ne čekajte da vam drugi to zatraže.

  Izvor: BIZlife magazin

  Foto: ND Studio

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE