Od 2017. dolazak kombija na kućnu adresu biće zabranjen

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 2017. dolazak kombija na kućnu adresu biće zabranjen

  Od naredne godine više neće biti moguće pozvati prevoznika koji bi kombijem od kućne adrese odvezao mušteriju do, na primer, nekog aerodroma u regionu. Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i zakon o prevozu putnika, koji stupaju na snagu početkom 2017. godine, ne smatraju kombi legalnim prevoznim sredstvom.

  “Imate nekoga ko mimo zakona vozi putničko vozilo, van registrovanih redova vožnje, nema dozvole za obavljanje međunarodnog prevoza, nije u sistemu, ne koristi stanice. Moraju da imaju minimum tri autobusa za obavljanje međunarodnog javnog linijskog prevoza”, objašnjava Saša Stojanović iz Ministarstva.

  Savo Tošić iz “Tera travela” za RTS ističe da oni imaju sve postojeće licence za obavljanje međunarodnog vanlinijskog prevoza putnika.

  “Imamo i autobuse u voznom parku. Ali prevozi od vrata do vrata, po čemu smo prepoznatljivi na tržištu, ne može da se obavlja na ovom nivou i s ovim kvalitetom sa vozilima koja imaju više od osam mesta”, objašnjava Tošić.

  Ali bi takva vozila bila legalna. Vožnja od vrata do vrata neće biti dozvoljena. Za ministarstvo su sporni i radno vreme vozača i vozačke dozvole. U agencijama odgovaraju da njihovi vozači imaju dozvole i za C i za D kategoriju. Kažu i da se prevozom kombijem bave već 25 godina i pitaju: zašto to tek sad nekome smeta?

  “Naša ciljna grupa je specifična – ne putuju ni autobusom ni avionom, voze se kombijem. Nismo konkurencija ni autobusima ni avionima”, ističe Tošić.

  U Ministarstvu, međutim, ističu da siva ekonomija u međunarodnom i unutrašnjem prevozu putnika oduzima “fantastične prihode” legalnim prevoznicima.

  Kombi prevoz nigde u Evropi nije legalan, ističu zakonodavci. Mnogi putnici u Srbiji ipak tako putuju, zbog cene i zbog pogodnosti vožnje sa kućne adrese.

   

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • ns ja

   U Indiji, Pakistanu, Africi, gde bre nije legalan kombi prevoz??? Koristi ga pola siromašne planete, zemlje Južne Amerike itd, a samo naša vlast poredi nas sa uređenim prebogatim državama, i slepa je za realnost i smernice sa kojim ekonomijama da se upoređujemo kako bismo ostvarili napredak..

  • Kiza

   Kada i plate budu evropske onda neka se pozivaju na evropske norme. Dokle god smo "najjeftinija radna snaga", da citiram premijera, dobro je da se ne vozimo na krovovima autobusa, kao u Bangladešu.

  • Predrag

   Još jedna mera u nizu kojom se komplikuje i poskupljuje život građana. Državu jedino treba da zanima da li će prevoznik platiti porez na prihod koji ostvaruje a na putnicima je da sami odaberu najpovoljniji vid prevoza za sebe.

  • [email protected]

   Neko je u ministarstvu uzeo pare da nategne propise u korist taksista, autobusa, ko zna koga.... Nema ovo veze sa bezbednoscu niti sa poreskom disciplinom.

  • Stanko

   Neko je u ministarstvu uzeo pare da nategne propise u korist taksista, autobusa, ko zna koga.... Nema ovo veze sa bezbednoscu niti sa poreskom disciplinom.

  • Aleksandar

   Evidentno je da je ovakav vid prevoza potreban i pozeljan... to sto oni otkidaju deo kolaca drugim prevoznicima mene kao putnika apsolutno ne interesuje. Ako nisu legalni, legalizujte ih, neka placaju poreze i neka voze...

  • Таца Станковић

   Они који смишљају овакве прописе возе се авионима, таксијем, својим колима. Шта их је брига за бабу која носи ајвар синовима и слатко унучићима по белом свету. Има да тегли, ма како јој то тешко било. Још власт може да ућари ако она одапне, пензија мање за исплату.

  • Shone

   Zar kombi prevoz nije ekvivalent "shuttle" prevozu koji je legalan u celoj Evropi?

   • milijana

    da, ali ovo nije shuttle nego uzas od prevoza, kombiji iz nocne more.

  • Jasmina

   Zasto ne legalizuju sta hoce da legalizuju, neka uvedu provere i sve sto treba ali zadeto, pobogu, nije dozvoljen prevoz kombijem???!!! Ja i moje porodica i prijatelji uvek koristimo Tera travel!

  • jasna

   Dragi pomahnitali narode, dočekali smo namete svih vrsta. Imamo NAPREDNU vlast i oni se trude da imamo i napredan život, naprednu bezbednost, napredne poreze i druge namete. Samo su plate i penzije mizerne. E, na to nismo mislili kada smo glasali. Posle glasanja, nema kajanja. Hocu da puknem od muke koliko je ovaj narod lakomislen i ne misli ni o sebi ni o svom životu. Uredjena država da, ali i pristojniji život, a ne ovo siromaštvo.

  • nevena

   Prevoz putnika od "Vrata do vrata" je odlična stvar i pogodnost za mnoge putnike koji su ograničeni vremenom, poslom i drugom organizacijom prevoza. Olakšano je i komotnije putovanje.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE