Od danas: Nova pravila za muzičare i poslodavce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od danas: Nova pravila za muzičare i poslodavce

  Od danas počinje primena odredbe Vlade, po kojoj će svi izvođači i muzičari morati da potpišu Ugovor o izvođačkom delu sa klubom ili restoranom u kojem nastupaju. U njemu će morati da bude navedena visina honorara, koji će im se isplaćivati na žiro-račun, prenosi RTS.

  Udruženja koja zastupaju poslodavce i estradne umetnike kažu da će od odluke korist imati svi: umetnici, jer će im biti uplaćivani porezi i doprinosi i poslodavci, jer će izaći iz sive zone. Na kraju, u plusu je i država.

  Koliko para vredi nastup obavezna je stavka ugovora koji potpisuju pevači, muzičari, plesači, di-džejevi, voditelji s jedne strane i ugostitelji s druge. Honorar ne sme biti manji od minimalne cene rada.

  Ugovorom o delu, s druge strane, garantuje im se isplata honorara u roku od osam dana. Vlasnik kluba, restorana ili vašarskog šatora obavezan je i da državi uplati poreze i doprinose, a izvođaču obezbedi adekvatne uslove rada.

  Prema proceni Ministarstva kulture, na crno radi oko tri hiljade izvođača. Uvođenjem u legalne tokove, kažu upućeni, više dobijaju nego što gube.

  “Sad im neće davati 100 na ruke, nego 60. Manje će mu doći na ruke, ali će zato tamo da ima uplaćen staž. Ljudi u nekim godinama izgube glas, dobiju reumu u prstima i ne mogu da se bave tim poslom, a ovako će na ovaj način da imaju neku sigurnost, dobiće neku penziju“, kaže Žarko Šakić  iz Unije poslodavaca Srbije za RTS.

  A da li se propisano poštuje u kafani, proveravaće sindikalni kontrolori, ali i nadležna inspekcija.

  Izvor: BIZLife/RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE