Od danas nove više akcize na gorivo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od danas nove više akcize na gorivo

  Nove, uvećane akcize na gorivo počeće da važe od danas 1. jula, odlučila je Vlada Srbije, pošto je dva puta pre toga pomerala rok za koreciju ovih državnih zahvatanja. Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana. Akcize su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2019. godini, pa će sada biti uvećane za otprilike jedan dinar.

  Tako će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara.Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.

  Iako je dizel danas jeftinije nego početkom godine za skoro 30 dinara, ni dizel ni benzin nisu tokom pandemije virusa korona padale ispod jednog evra iako je to bio slučaj s najvećim brojem zemalja ui okruženju,

  Cena nafte tipa brent poseldnjih dana prodaje se po ceni većoj od 41 dolara za barel dok je početkom marta cena bila oko 19 dolara.

  Uporedna analiza cena goriva kod nas i u regionu Udruženja naftnih kompnija Srbije potvrdjuje da je benzin dodatno pojeftinio na domaćim pumpama i da se toči za 123, 7 dinara dok je dizel 132,5 dinara.Skuplje se toči samo u Albaniji i Grčkoj.

  Najjeftiniji dizel je u BiH i košta 92,7 dinara što je, dakle za 40 dinara niža cena nego kod nas. Kada je reč o benzinu i on se najjeftnije toči u BiH za 95,1 dianr ili za 28,7 dianara jeftinije nego u Srbiji.

  Razlog su uvek visoka državna zahvatanja u Srbiji koja će od 1. jula biti još veća. A da li će se to preliti na maloprodajnu cenu i poskupeti derivate na pumpama ili će naftne kompanije naći prostor da taj trošak prebace na sebe videće se već za koji dan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: Jelena Stojanović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE