Od danas veće akcize – a gorivo jeftinije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Od danas veće akcize – a gorivo jeftinije

  Nove akcize na gorivo veće za oko tri odsto, odnsono za rast cena na malo u prošloj godini, stupaju danas na snagu pa će fiskalna zahvatanja u ceni benzina biti još veća nego do sada i iznosiće 55,6 odsto, za evro dizel 54,2 a tečni naftni gas 49 odsto.
  Toliko će dražva ubuduće zarađivati na svakoj litri prodatog goriva.
  Uprkos povećanju akciza, cene goriva na pumpama će ostati u narednom peroidu nepromenjene. Dokle, to niko od trgvoaca juče nije mogao da kaže. Umesto povećanja, gorivo bi moglo da nastavi da pojeftinjuje, kakva je situacija i u poslednjih mesec dana.
  Iako je reč o zanjemaeljivom pojeftinjenju od oko 30 para za benzin i TNG, cene bi i narednih dana mogle da nastave da padaju, zbog pada cene sirove nafte s jedne strane i jakog kursa dinara u odnosu na evro i dolar s druge strane.
  Od 143,78 dinara koliko košta benzin ukupna fiskalna zahvatanja s PDV-om, naknadom za obavezne rezerve iznose 79,90 dinara po litri, za evro dizel koji se toči za 152,99 dinara ukupne takse su 82,96 dinara i za TNG od 75,58 dinara taksa je 36,90 dinara.
  Ukoliko vlada usvoji i novi predlog Zakona o naknadama gde se uvode još dva nova nameta na cenu goriva, ovo opterećenj na cenu derivata će biti veće za oko 25 para po svakoj litri derivata.

  Izvor: BIZLife

  Piše: Jelena Stojanović 

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE