Od EU 27,4 miliona evra za obrazovni sistem Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od EU 27,4 miliona evra za obrazovni sistem Srbije

  Ministarka evropskih integracija Srbije Jadranka Joksimović potpisala je sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u Briselu 27,4 miliona evra vredan sporazum o podršci Evropske unije obrazovnom sistemu Srbije.

  Kako je saopštila Delegacija EU, finansijska podrška namenjena je sprovođenju reformi obrazovanja od 2017. do 2019. godine.

  Dobijeni novac će biti namenjen usklađivanju obrazovnog sistema u Srbiji sa potrebama tržišta rada, unapređenju stručnosti nastavnog osoblja i pomoći obrazovanju najranjivijih manjinskih zajednica u zemlji, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

  EU će kroz sporazum pružiti podršku primeni mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23 (vladavina prava) i Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2016-2025, kako bi se povećao broj romske dece koja idu u škole, ali i kvalitet njihovog obrazovanja.

  Joksimović je tom prilikom istakla da je želja i Srbije i EU da se zaustave ekonomske migracije i odliv mladih ljudi iz zemlje što je, kako je ocenila, posledica situacije gde Srbija školuje previše određenih obrazovnih profila koji potom ne mogu da nađu posao na tržištu rada u svojoj zemlji.

  Srbija je, kako je precizirala, dobila 27,4 milona evra za programe koji će pomoći nastavnom kadru da nastavne programe i planove prilagode potrebama tržišta rada, da imamo kvalitetno i relevantno obrazovanje, što je u skladu sa našom strategijom obrazovanja do 2020. godine.

  Izvor: beta, BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • ivan

   Nista nece iskoreniti korupciju u obrazovanju pa cak i da EU daje 27 milijardi. A kad bi samo ta EU znala za Megatrend, Sigidunum i slicno, cekali bi smo jos sto godina da udjemo u EU. Zamislite samo bruku clan Evropske Komisije iz Srbije ima megatrend kvalifikacije...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE