Od juna članicama EU 540 mlrd. EUR za oporavak

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od juna članicama EU 540 mlrd. EUR za oporavak

  Lideri 27 zemlja članica na četvrtoj video-konfrenciji posvećenoj evropskom odgovoru na pandemiju COVID-19 podržali su do sada predstavljene mere za društveno ekonomski oporavak Unije.

  U razgovoru o evropskom odgovoru na ekonomske posledice pandemije, EU lideri su podržali paket od 540 milijardi evra koji su dogovorili ministri evrozone, a koji se odnosi na pomoć državama članicama, preduzećima i radnicima.

  “Pozvali smo da se ovaj paket stavi u upotrebu od 1. juna 2020. godine”, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

  Ipak, dogovora još nema kada je reč o dve ključne teme – zajedničkom višegodišnjem budžetu i Fondu za razvoj.

  Mišel kaže de su EU lideri na video konfenciji dogovorili oko rada na uspostavljanju Fonda za oporavak za koji je naglašeno da je “neophodan i hitan”.

  “Ovaj fond bi trebalo da bude dovoljno veliki, usmeren prema sektorima i geografskim delovima Evrope koji su najviše pogođeni još nedoživljenom krizom”, poručio je Mišel.

  Mišel je sa razgovora EU lidera izašao sa porukom zajedništva i solidarnosti. “Dobrobit svake članice pojedinačno zavisi od dobrobiti cele Unije”, poručio je on.

  Naglasio je da su EU lideri razgovarali o Mapi puta za postepeno ublažavanje mera restrikcije kao i o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na posledice pandemije korna virusa u Evropi.

  “Dogovoreno je da nastvimo pa pratimo situaciju, posebno u svetlu predstojećih letnjih odmora, kao bismo što je više moguće koordinisali postepeno i uređeno dizanje mera restrikcije”, kaže Mišel.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE