Od podruma do Forbsove liste: Kako milijarder koji stoji iza Fortnajta štiti šume?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od podruma do Forbsove liste: Kako milijarder koji stoji iza Fortnajta štiti šume?

  Da ste na mestu Tima Svinija, osnivača i izvršnog direktora Epik Gejmsa, koji se nalazi na Forbsovoj listi 400 najbogatijih Amerikanaca, na šta biste najviše trošili novac?

  Ovaj programer video-igara, čije bogatstvo Forbs procenjuje na oko 4,5 milijardi dolara, ima jedan neuobičajen hobi. Svini je kupio na desetine hiljada hektara šumskog zemljišta u Severnoj Karolini, a zatim je mnoga od njih donirao organizacijama za konzervaciju zemljišta, piše sajt Klima 101.

  Sve je počelo 2008. godine, nakon kolapsa na tržištu nekretnina, kada je Svini počeo da kupuje ekološki važna zemljišta, bogata biodiverzitetom, na teritoriji Severne Karoline, na kojoj se nalazi i sedište njegove kompanije.

  Do sada je Svini potrošio više od 15 miliona dolara kako bi kupio preko 20.000 hektara zemljišta, što ga čini jednim od najvećih zemljoposednika u ovoj saveznoj državi SAD.

  Svinijev cilj nije samo puka konzervacija šumskog zemljišta, već se nada da će obezbediti ekološki koridor za retke i osetljive biljne i životinjske vsrte.

  Ekološki koridor podrazumeva putanju koja omogućava kretanje jedinki populacija između zaštićenih i ekološki značajnih područja, od jednog lokaliteta do drugog, koji čine deo ekološke mreže.

  Od podruma do Forbsove liste

  Sa samo 20 godina i 4000 dolara lične ušteđevine, napustivši studije, Tim Svini je osnovao svoju kompaniju u podrumu kuće svojih roditelja 1991. godine, a od tada svoj posao nije menjao.

  Za sedište svoje kompanije nije izabrao neko očigledno mesto, poput „Silicijumske doline’’ u Kaliforniji, već se odlučio za Keri, u Severnoj Karolini.

  Osnivač Epik Gejmsa kaže da slobodno vreme najviše voli da provodi u prirodi, istražujući šumske predele, a ima običaj i da naglasi da on sam nije radio na dizajnu i programiranju najpopularnije igre ove kompanije, Fortnajta, već da su to uradili njegovi zaposleni. Ipak, pitanje je da li bi bez njegovog vođstva popularnost Fortnajta dostigla današnji obim.

  Izvor: Klima 101, Milica Simonović

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bibi

   Није донирао већ је на Српском ДАРИВАО Почните већ једном да пишете на СРПСКОМ језику .

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE