Od života u kolibi, rada na farmi do milijardera: ONI su se sa dna popeli na vrh

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od života u kolibi, rada na farmi do milijardera: ONI su se sa dna popeli na vrh

  Priče koje su uvek aktuelne su upravo one koje govore o ljudima koji su postigli uspeh uprkos činjenici da je sve bilo okrenuto protiv njih. Mi vam zato dajemo pet inspirativnih priča iz čitavog sveta koje će vam pokazati da se vredan rad i trud isplate.

  Čelični tajkun koji je odrastao u kolibi: Endru Karnegi 

  endru-karnegi_wikimedia

  Ovaj američki industrijalac, osnivač Karnegi stila (Carnegie Steel), kompanije koja je jedno vreme proizvodila više čelika od Velike Britanije je rođen u siromašnoj tkačkoj porodici.  Endru je odrastao u siromaštvu i često je gladan išao u krevet. Trbuhom za kruhom, njegova porodica je došla u Sjedinjene Američke Države. Prvi posao je dobio sa samo trinaest godina, kao skupljač loptica pamuka u Pitsburškoj fabrici pamuka (Pittsbrugh cotton factory). U slobodno vreme bi čitao knjige Roberta Bernsa (Robert Burns) i priče o škotskim junacima.

  Posle rada u fabrici, dobio je posao raznosača telegrama. Kao i svaki pravi preduzetnik, Endru Karnegi je bio vredan i ubrzo je unapređen do operatera. Pukovnik Džejms Anderson koji je otvorio biblioteku za radnike dao je dobar podsticaj Karnegiju i preneo mu je strast za čitanjem. Istovremeno, Karnegi je započeo rad u železnici i počeo da se upoznaje sa industrijom i poslovanjem uopšteno. Upravo tokom ovog perioda je počeo da pravi investicije u čelik koji mu se isplatio. Do 1889, Karnegi stil je bila najveća kompanija ove vrste na svetu.

  Gigant u maloprodaji koji je morao da muze krave: Semjuel Valton semjuel-valton_wikimedia

  Ovaj američki preduzetnik koji je jednu malu prodavnicu pretvorio u lanac supermarketa, Volmart (Wallmart) i čije se bogatstvo procenjuje na preko 23 milijarde dolara je odrastao tokom velike depresije. Semjuel je morao da se dovija na razne načine kako bi skrpio kraj sa krajem. Muzao je krave, flaširao ih i razvozio. Potom bi raznosio novine i prodavao ih. Tokom boravka na univerzitetu je radio razne poslove, uključujući i posao konobara koji je radio u zamenu za redovne obroke.

  Kako bi kupio svoju prvu prodavnicu morao je da uzme zajam. Međutim, zahvaljujući inovativnom pristupanju poslu uskoro je zaradio dovoljno da kupi drugu radnju. U roku od tri godine, prihod od prodavnica je došao do četvrtine miliona dolara.

  Kraljica medija: Opra Vinfri opra-vinfri_youtubeprintscreen

  Najpoznatija po svom višestruko nagrađivanom tok šou Opra Vinfri je nekrunisana ’kraljica svih medija’ i najbogatija je Afroamerikanka dvadesetog veka. Rođena je u siromašnom i ruralnom Misisipiju. Kada ju je rodila, Oprina majka je bila tinejdžerka.

  Opra je često pričala o teškim uslovima u kojima je živela tokom detinjstva: silovana  je sa devet godina, a sa trinaest godina je pobegla od kuće. Ostala je trudna sa samo četrnaest godina, a sin joj je umro još u kolevci. U srednjoj školi je dobila posao voditeljke na radiju i počela je da vodi lokalne vesti na radiju sa devetnaest godina. Sa samo 32 godine je postala milioner i to kada je njen tok šou počeo da se prikazuje širom zemlje.

  Izvršni direktor Orakla koga je rodila neudata Jevrejka, Lari Elison lari-elison_youtubeprintscreen

  Lari Elison je rođen u Njujorku, a majka mu je bila neudata Jevrejka. Otac mu je bio pilot američke vojske italijanskog porekla. Prema podacima sa Vikipedije, Elison je oboleo od upale pluća sa samo devet meseci, a majka ga je dala ujaku i ujni na usvajanje. Njegova ujna je bila topla i brižna, ali je ujak bio dalek i hladan.  Lari je bio odličan, ali nepažljiv student. Napustio je koledž posle dve godine studija jer mu je majka umrla.

  Najbogatiji čovek Azije koji je napustio školu sa samo 15 godina, Li Kašing li-kasing_youtubeprintscreen

  Ovaj azijski poslovni magnat, investitor i filantrop je najbogatiji čovek u Aziji sa bogatstvom koje se procenjuje na više od 31.9 milijardi dolara. Nakon očeve smrti, sa samo petnaest godina, bio je prisiljen da napusti školu i da počne da radi. Zaposlio se u kompaniji koja je trgovala plastikom i radio je čak 16 sati dnevno. Nakon godina napornog rada konačno je uspeo da pokrene svoj biznis. Naporan rad mu se dobro isplatio!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Youtube printscreen

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE