Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Odlazak “kralja kocke”, čoveka koji je stvorio “Las Vegas Azije”

Stenli Ho, nekadašnji trgovac kerozinom koji je sagradio carstvo kocke u Makau, umro je u 98. godini, saopštila je njegova ćerka Pansi.

Poznat kao „Kralj kocke“, „Kralj Makaa“ i „Guverner iz podzemlja“, Ho je zavladao kockarskom industrijom u bivšoj portugalskoj koloniji dobijanjem dozvole 1961. godine.

Njegova kompanija SJM Holdings Ltd. procvetala je kada je ekonomsko otvaranje Kine donelo poplavu novog bogatstva u zemlji koja gaju strast prema kocki. SJM sada kontroliše 20 kockarnica na ostrvu koje se prostire na oko 10 kvadratnih kilometara.

Ho je transformisao Makao u „Las Vegas Azije“ iskorišćavajući njegovu veliku prednost u odnosu na ostatak Kine – kockarnice su bile legalne.

(AP Photo/Vincent Yu, File)

Kako je njegovo bogatstvo naraslo, proširio se i izvan ostrva, gradeći stambene i poslovne zgrade u Hong Kongu. Godine 1984. dobio je licencu za upravljanje kockarnicom u Portugalu i potrošio je 30 miliona dolara za otvaranje kazina u Pjongjangu u Severnoj Koreji 2000. godine.

Hoovom monopolu u Makau došao je kraj 2001. godine, dve godine nakon što je Kina ponovo preuzela kontrolu nad ostrvom od Portugala. Kina je tada dozvolila rad konkurenciji, uključujući Las Vegas Sands i Winn Resorts Ltd. Umesto da oslabi Hoa, pojačana konkurencija u kombinaciji sa ubrzanim rastom kineske ekonomije stvorila je od Makaa svetsku kockarsku prestonicu, a njegovo bogatstvo neprekidno je raslo.

Odrastao u dobrostojećoj i uticajnoj porodici

Ho je rođen 25. novembra 1921. godine u bogatoj i uticajnoj hongkonškoj. Međutim, srećno detinstvo nije dugo trajalo. Još dok je bio dečak njegov otac je bankrotirao, a dva brata su izvršila samoubistvo.

Bio je primoran da napusti fakultet tokom japanske invazije za vreme Drugog svetskog rata. Tada se sa porodicom preselio u Makao gde je počeo da trguje svime, od kerozina do aviona, u vreme kada je ostrvo bilo najpoznatije po ribolovu i proizvodnji vatrometa i tamjana. Prvi veći kapital je stekao trgovinom luksuznom robom za vreme Drugog svetskog rata.

(AP Photo/Vincent Yu, File)

Ho ima 17-oro dece sa četiri žene i kada se povukao sredinom 2018. godine, preneo je neke od glavnih uloga u kompaniji SJM svojim naslednicima.

Daisi Ho, njegova ćerka, postala je predsedavajuća i izvršni direktor.

Angela Leong, drugi po veličini akcionar SJM-a, koju je Ho spominjao kao svoju četvrtu suprugu, postala je kopredsjedavajuća sa drugim izvršnim direktorom.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta AP

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE