Odluka o SUBVENCIJAMA za električne automobile - posle ANALIZE - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odluka o SUBVENCIJAMA za električne automobile – posle ANALIZE

  Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će se “posle analize potencijala tržišta” doneti odluka o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila. Uskoro prodaja Komercijalne banke, a gradićemo i nacionalni stadion, poručio ministar.

  On je u Vladi Srbije na pitanje novinara da li će se podsticati kupovina električnih i hibridnih vozila, rekao da postoji dva aspekta tih podsticaja.

  “Jedan aspekt je ukidanje poreza na upotrebu tih vozila, a drugi su subvencije. Porez je ukinut 2011. godine, a u toku je analiza potencijala tržišta nakon čega će se Vlada opredeliti u kolikom obimu će subvencionisati električna i hibridna vozila”, rekao je Mali.

  Dodao je da će brzo biti iznet program subvencija, što će biti “važno i iz aspekta zaštite životne sredine”.

  Ministar finasija je izjavio da očekuje da u naredne dve do četiri nedelje bude potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke.

  On je rekao da komisija još pregovara sa investitorom koji je dao najbolju ponudu za kupovinu akcija Komercijalne banke. Tenderska komisija je procenila da je Nova Ljubljanska banka (NLB) dala najbolju ponudu.

  Rekordne investicije, zaposlenost…

  Mali je uručio Program ekonomskih reformi (ERP) do 2022. godine šefu Delegacije EU Semu Fabriciju i rekao da je to najvažniji strateški dokument koji sadrži sve ekonomske politike sa ciljem da obezbede što brži rast standarda građana i ekonomije.

  On je rekao da je Evropska komisija prošle nedelje ocenila Srbiju kao motor razvoja celog regiona. “Srbija je prošlu godinu prema fleš oceni završila sa stopom ekonomskog rasta od 4,2 odsto, a to se nadovezuje na prošlogodišnju stopu rasta od 4,4 odsto. Ušli smo u visoke stope rasta naše ekonomije”, rekao je Mali.

  Podsetio je da je republički budžet četvrtu godinu za redom u suficitu koji je prošle godine iznosio 12,8 milijardi dinara, kao i da je prošla godina bila rekordna po direktnim stranim investicijama koje su iznosile 3,8 milijardi evra, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je prvi put ispod deset odsto.

  Fabrici: Srbija makroekonomski stabilna

  Sem Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi izložen na 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija sprovoditi nekoliko narednih godina. “To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU i sledeće nedelje će u Srbiju doći delegacija EK da o njemu razgovara”, rekao je Fabrici.

  Dodao je da je makroekonomska stabilnost u Srbiji dobra, kurs domaće valute stabilan i da se smanjuje javni dug.

  Na pitanje novinara kako će pratiti sprovođenje reformi Fabrici je rekao da je donet Zakon o javnim nabavkama koji treba da obezbedi transparentnost i zdravo dogovaranje i da je zakon pozitivno ocenjen, a da ga treba sprovesti.

  Dodao je da je Srbija usvojila zakone o subvencijama, državnoj pomoći, konkurenciji, radu i druge, a da nadzorni organi treba da kontrolišu sprovođenje.

  Nacionalni stadion kao “Beograd na vodi”

  Mali je rekao da će biti izgrađen nacionalni stadion i da je urađena studija opravdanosti te investicije koja je pozitivna.

  On je na pitanje novinara u Vladi Srbije zašto se troši novac za izgradnju nacionalnog stadiona bez studije opravdanosti rekao da je studija urađena.

  “Studija je urađena, čini mi se prošle godine“, rekao je Mali, a na pitanje novinara kada se može videti, Mali je rekao da će se “videti kada bude prezentovana”.

  „Studija je urađena i pozitivna je, a ono što se ne može meriti je razvoj tog dela Beograda jer vuče i druga ulaganja kao ‘Beograd na vodi’“, rekao je Mali. Dodao je da stadioni “promovišu državu i donose ozbiljnu zaradu”.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE