NAJVEĆA kazna jednoj tehnološkoj kompaniji - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NAJVEĆA kazna jednoj tehnološkoj kompaniji

  Američko savezno regulatorno telo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Fejsbuk u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka, prenosi Blumberg.

  Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

  To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 miliona dolara, izrečenu Guglu 2012. godine.

  Fejsbuk je dobro pripremljen za ovu dugo očekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove ovog medijskog giganta. Međutim time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora.

  Prema brojnim medijskim izveštajima, FTC je glasao da se kazni Fejsbuk zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom.

  Za mnoge kompanije kazna od pet milijardi dolara bi predstavljala težak udarac, ali Fejsbuk nije kao većina kompanija.

  Prošle godine je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi. Kao jednokratni trošak kompanija će moći taj iznos da isključi iz prilagođenih rezultata primanja, podataka o dobiti na koji investitori i finansijski analitičari obraćaju pažnju.

  Fejsbuk je odvojio tri milijardi dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do pet milijardi dolara.

  Još se ne zna da li će dodatne mere biti preduzete prema kompaniji kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora Marka Zakerberga.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE