Ogroman GLEČER na Monblanu preti da se surva - HITNA evakuacija (FOTO/VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogroman GLEČER na Monblanu preti da se surva – HITNA evakuacija (FOTO/VIDEO)

  Ogromni deo glečera na italijanskoj strani najvišeg vrha Alpa, Monblana preti da se surva zbog vrućine, te je naložena hitna evakuacija meštana i turista u toj zoni.

  Masa leda, procenjen na 500.000 kubnih metara, samo što se nije otkačila od glečera „Planpensije“ (Planpincieux) u mestu Kurmajor kod granice sa Francuskom.

  „Skoro je veličine katedrale u Milanu, ili fudbalskog terena prekrivenog sa 80 metara leda“, navele su lokalne vlasti i dodale da bi survavanje tolike količine leda niz planinu izazvalo veliku materijalnu štetu u široj zoni, kao lavina.

  Vlasti su dodale da je stanje kritično naredna 72 sata.

  Italijanski izlaz iz tunela Monblan, vitalnog puta između Francuske i Italije, iako je u blizini, nije direktno ugrožen, ali nekoliko puteva u dolini Val Fere je zatvoreno.

  Lokalne vlasti su zabrinute zbog očekivanog rasta temperature u naredna tri dana vrelog leta.

  U septembru i oktobru 2019. godine, taj lednik već je pretio da će se delimično otkinuti, u delu od gotovo 250.000 kubnih metara. Od tada su preduzete mere nadzora.

  Deo lednika koji preti da će se survati je između 2.600 i 2.800 metara nadmorske visine, a pukotina je već tolika da se nadzire iz helikoptera.

  Termalni šok od smenjivanja vrućeg i hladnog vremena oslabio je deo glečera, uz neposredan rizik od survavanja, a voda od otopljenog leda koja teče u dubini glečera omogućava da po njoj masa leda klizne kao na sankama, kažu stručnjaci.

  Izvor: Beta/AP

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE