Ogromna pomoć, al` vajda slaba: Nemačku čeka TALAS STEČAJEVA - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ogromna pomoć, al` vajda slaba: Nemačku čeka TALAS STEČAJEVA

  U septembru će se oko 550.000 nemačkih kompanija naći u manjim ili većim problemima, prema procenama agencije Creditreform koja se bavi proverom boniteta.

  Paradoksalno, za vreme korona-blokade broj stečajeva tamošnjih firmi se smanjio. Prema mišljenju stručnjaka, to je zato što su državnom pomoći kompanije koje su ionako poslovale “na aparatima” dobile još koji mesec života.

  Kako DW piše, ekonomija se našla u problemima. Već u prvom kvartalu ove godine nemački BDP je pao za dva posto, a u drugom za čak 10 procenata. Za tekuću godinu stručnjaci očekuju minus od pet do osam posto.

  Kako bi se pomoglo preduzećima, savezna vlada je usvojila ogromne pakete pomoći. Istu stvar su napravile i vlade drugih država Evropske unije. Između ostalog, kabinet Angele Merkel je “olabavio” propise o takozvanom “radu sa skraćenim radnim vremenom”, smanjena je stopa PDV, odobrena je privremena pomoć firmama, usvojene poreske olakšice ili je u nekim slučajevima država postala čak i jedan od vlasnika velikih kompanija, poput Lufthanze.

  Stručnjaci, ipak, misle da sve to neće pomoći kompanijama da se oporave. Postoji bojazan da bi u oktobru moglo doći do velikog talasa stečajeva u Nemačkoj – čim se ponovo počnu sprovoditi pravila o obaveznom podnošenju zahteva za stečajem ukoliko se neka firma nađe u finansijskom škripcu.

  Broj stečajeva se u prvom delu godine u Nemačkoj doduše smanjio. “Bilo ih je oko osam posto manje u prva dva kvartala ove godine nego u istom periodu prošle godine”, kaže Patrik-Ludwig Hantzsch iz agencije Creditreform. Savezni zavod za statistiku za jul očekuje pad broja stečajeva od 30 posto u odnosu na jul 2019.

  Čak i ako se to protumači kao uspeh, te brojke ukazuju i da od mera proftiraju i kompanije koje su imale probleme i pre korone. Naime, od obaveze odlaska u stečaj izuzete su sve kompanije koje su od 31. decembra 2019. bile prezadužene ili su imale poteškoća sa podmirivanjem obaveza.

  Međutim, krajem prošle godine u Nemačkoj pandemija ili korona nisu uopšte bila tema, tako da su su u taj “voz” uskočile i firme za koje pomoć ustvari nije bila ni planirana.

  Stečaj je u normalnim vremenima svojevrsni seizmograf za stanje u ekonomiji, kaže Hantzsch. Obzirom na to da je sada taj seizmograf “ugašen”, Creditreform je u analizi koristio druge pokazatelje.

  “Posmatrali smo kako se plaćaju računi, koliko ima narudžbi i mnoge druge aspekte. Došli smo do zaključka da kompanijama ne ide dobro“.

  To ne iznenađuje. Mnogim kompanijama polako ponestaje novca. U svakom slučaju, sve više otvorenih računa se plaća sa zakašnjenjem. Moral plaćanja je aktuelno gori nego ikada. Prema istraživanju instituta ifo u junu, petina nemačkih kompanija smatra da im korona-kriza ugrožava egzistenciju.

  Prema procenama Creditreforma, u septembru će se oko 550.000 kompanija naći u manjim ili većim problemima. Poređenja radi, 2018. je bilo oko 330.000 takozvanih “zombi-kompanija”.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE