ON bi mogao NJOJ da pomogne i kaže joj koliko zarađuje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ON bi mogao NJOJ da pomogne i kaže joj koliko zarađuje

  Ženama bi trebalo omogućiti uvid u zarade muškaraca sa kojima rade ukoliko sumnjaju da postoji razlika u platama, navodi se u saopštenju britanske dobrotvorne organizacije.

  Udruženje Foset pozvalo je britanske vlasti da promene zakone kako bi se smanjile nejednakosti u zaradama.

  Direktorka Foseta Sem Smeters kaže da držanje informacijama o visini plata u tajnosti, znači da žene ne mogu da znaju da li su plaćeno jednako. “Čak i ako sumnjaju da mušarci zarađuju više, one ne mogu ništa da urade povodom toga. Zato tražimo da se zakon promeni”, kaže Smeters.

  Kaže da ženama treba dati pravo da znaju koliko njihove kolege zarađuju, kako bi mogle da se bore protiv nejednakosti. “Muškarci mogu da pomognu tako što će jednostavno reći koleginicama koliko zarađuju. Jednostavno je“, rekla je Smeters.

  Zakoni Velike Britanije propisuju da bi muškarci i žene trebalo da budu isto plaćeni za obavljanje jednakih poslova.

  Inicijativa Udruženja Foset je stigla nakon što se Laburistička stranka obavezala da će iskoreniti nejednake plate do 2030. godine, ako pobedi na izborima.

  Kako je u Srbiji?

  Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjena je i diskriminacija u oblasti rada, a zakonom je propisano i da svi imaju pravo na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti.

  Firme, međutim, nisu u obavezi da informacije o visinama plata učine dostupnim zaposlenima. U mnogim firmama, podaci o platama su tajni.

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je za Blic rekla da je u državnim firmama situacija nešto drugačija jer su „plate u državnom sektoru regulisane zakonima, a svaki državni organ treba da ima informator u kom su navedene sistematizacija i visina zarada za određena radna mesta.“

  Oni koji sumnjaju da su diskriminisani i da primaju nižu platu iako obavljaju isti posao, mogu podneti tužbu kancelariji poverenice.

  „Procedura je jednostavna, a obrazac za tužbu se može pronaći na sajtu poverenika. Postupak je potpuno besplatan, a nakon podnete tužbe donosimo mišljenje i preporuke za otklanjanje povrede prava na ravnopravnost, ukoliko se utvrdi da je postojala“, rekla je ona.

  Odvratan osećaj

  Kej Kolins je radila u firmi za ketering, ali joj se odnos prema poslu promenio nakon slučajnog razgovora sa kolegom u septembru 2015. godine.

  Saznala je da on zarađuje 6.000 funti godišnje više nego ona, a da su pri tome na istoj poziciji – oboje su bili šefovi kuhinje. “Tresla sam se od besa”, kaže ona.

  Bila je starija i iskusnija od kolege, pa je odlučila da porazgovara sa nadređenom. Šefica joj je rekla da njen kolega ima višu platu jer ima više obaveza, iako je kolega sam rekao da nema.

  On je dao otkaz, a Kej ga je dobila. Nakon višegodišnjeg sudskog procesa, dobila je kompenzaciju. “Bilo je to mučenje, bila sam pod velikim stresom”, kaže ona.

  Novac koji joj je dodeljen nije bio dovoljan da pokrije troškove suđenja. Kej uskoro puni 60 godina i kaže da se oseća izdano na kraju. Sada brine o bolesnom suprugu, ali ponekad i radi kako bi otplatila hipoteku.

  “Osećam se odvratno, kao da su me izdali.”

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE