On je Zakerbergova zamena (za ne daj bože)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  On je Zakerbergova zamena (za ne daj bože)

  Ako se iko pitao ko će zameniti Marka Zakerberga na čeluFejsbuka u slučaju da se njemu nešto dogodi, sada je dobio odgovor na to pitanje: posle najveće reorganizacije, zapravo prve i jedine od osnivanja ove kompanije prepetnaest godina, Kris Koks preuzeo je mesto šefa Instagrama, WhatsAppa, Mesindžera i BigBlua, na poziciji chief product officer, ili šefa za sve ključne Fejsbukove proizvode, prenosi Nedeljnik.

  Svakako, Zakerberg je zadržao sva ovlašćenja, iako smatra da će nove promene dovesti i do promene imidža kompanije. Poziciju nije menjala jedino Šeril Sandberg, a Koks će biti, kako ga najavljuju, novi Mark Zakerberg, bar u javnosti.

  Koks je veoma blizak Zakerbergov prijatelj koji je 2005. godine napustio Stanford da bi se priključio FB timu. Od tada je pomogao na razvoju news feeda i još koječega, a uglavnom je lice koje Zakerberg koristi da predstavlja kompaniju u javnosti jer ima sve što je potrebno i, pre svega, kako navodi Wired,”emociju u glasu”, koja Marku tako često nedostaje da bi zaveo mase. Ova promena znači, osim što se neće ništa previše promeniti u upravljačkoj strukturi, i da će FB mnogo višeintegrisati Instagram i WhatsApp u kompaniju nego što je to bio slučaj dosada.

  Svakako, sve promene koje su se dogodile ovom prinudnom reorganizacijom nisu donele nove ljude, već samo razmenu pozicija. Ono zbog čega posebno kritikuju Zakerberga je to što ne postoji procenat žena u vrhu kompanije. Zapravo, tamo ihskoro uopšte i nema. Jedina žena koja je “napredovala” jeste Naomi Glit – inače najduže zaposlena u FB – koja je dugo bila deo tima za rast Fejsbuka i donedavno “potpredsednik društvenog dobra”. Ona sada brine o “integritetu, rastu i upravljanju menadžmentom”. Promene su se, inače, dogodile pošto je osnivač WhatsAppa Jan Koum, koji ga je 2014. prodaoFejsbuku za 19 milijardi dolara, objavio da odlazi zbog neslaganja sa Zakerbergom.

  Formirana su tri tima za proizvode i tehnologiju, a jedan će biti posvećen blokčejn tehnologiji, primenjenoj na kriptovalutama, i njime će rukovoditi dosadašnji šef Mesindžera Dejvid Markus. Havijer Olivan, koji je u FB od 2007. godine, predvodiće odsek za bezbednost i reklamiranje u brojnim proizvodima.

  Izvor: Nedeljnik

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE