Ona ima posao iz SNOVA i kancelariju na DNU MORA (FOTO/VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ona ima posao iz SNOVA i kancelariju na DNU MORA (FOTO/VIDEO)

  Ivana Orlović Krajnc je instruktor ronjenja, dugogodišnji državni prvak u podvodnoj fotografiji  i vicešampion Evrope, podvodni fotograf, model i saradnik National Geographic Srbija, ambasador najveće kompanije za proizvodnju ronilačke opreme Mares. Počela je da se bavi ronilačkim sportom u osmoj godini a danas je to njena karijera. Zajedno sa suprugom Janezom osnovala je najveći ronilački klub u zemlji „Svet ronjenja“ kroz koji je obuku prošao veliki broj ljudi.  Njihov centar nalazi se na Adi Ciganliji, ali obuku preko leta drže na plaži Jaz, nedaleko od Budve. Ivana kaže da ronjenje može da nauči svako i da nema prepreka kada su godine u pitanju.  Oni rone u svim delovima sveta a samo ove godine, zajedno sa svojim đacima, bili su u Izraelu, na Malti, Jordanu, Hvaru, Baru, Maldivima, Turskoj.  Spremaju se da na kraju godine rone i na lokacijama u Meksiku. Ivana i Janez venčali su se na dnu Ade Ciganlije, pa je shodno načinu života koji vode i njihovo dete ovaj svet ugledalo pod vodom.

  Foto: Michael AW

  „Imala sam osam godina kada je moj teča sa svojm prijateljima osnovao ronilački klub i poveo me sa sobom. Zahvalna sam mami koja je dozvolila devojčici od osam godina da putuje, da spava u šatorima, da roni…i to je sada moj život. Ja 36 godina ronim. Završila sam i fakultet, ali ronjenje je moja karijera. Baveći se ovim sportom upoznala sam i svog supruga Janeza koji je u svet ronjenja ušao kako bi se bavio podvodnom fotografijom. Bio je novinar u to vreme“,  priča Ivana, u svetu poznatija pod imenom „Ivana OK“.

  Foto: Michael AW

  Prema njenim rečima, ronilački klub „Svet ronjenja“ osnovan je 2004. godine. Klub je iz Pančeva, ali rade u dva grada i njihov centar je zapravo na beogradskoj Adi Ciganliji.  Ivana je državni prvak u podvodnoj fotografiji, ali kaže da je o ovoj vrsti fotografije učila od svog supruga Janeza. Poseduju vrhunsku opremu za podvodno snimanje vednu 20.000 evra pa su njihove fotografije respektabilne u celom svetu.

  „Imamo kombi koji se raspada ali je sav naš život u aparatima i opremi. Podvodne fotografije se rade sa ozbiljnim aparatima a za vrhunsku opremu su neophodna ulaganja. Sarađujemo sa National Geographic Srbija godinama. Uskoro putujemo u Jordan gde će biti potopljen  jedan putnički avion. Sve što se potopi od olupina je super atrakcija za turiste. Međutim, na tom mestu se naseljevaju korali, a gde su korali dolaze ribice….ovog meseca idemo da radimo na tom projektu, u saradanji sa kućom National Geographic Srbija i Turističkom organizacijom Jordana“, kaže Ivana.

  Foto: Janez Kranjc

  Pored toga, Ivana i Janez su ambasadori i jedne od najvećih kompanija za proizvodnju ronilačke opreme u svetu „Mares“. Pre toga Ivana je radila sličan posao za jednu američku kompaniju, ali italijani su ih primetili i angažovali kao ambasadore. Ovim poslom bave se sada profesionalno i to zahteva dosta truda, angažmana, susreta sa raznim bićima u moru, pa i ajkulama. Ivana međutim ovo vidi kao deo svog posla i maksimalno uživa u svakom trenutku provedenom pod vodom.

  Foto: Janez Kranjc

  „Pored podvodne fotografije zaljubljena sam i u ajkule. Kad god mi se ukaže prilika ronim sa njima. Za neke je potreban kavez kao za veliku belu ajkulu a neke uspem čak i da pomazim. Volim ih zato što su graciozne, misteriozne i veoma otporne. Jedini neprijatelj na planeti im je čovek“.

  Foto: Janez Kranjc

  Ivana i Janez preko cele godine drže obuke za ronjenje i u Beogradu, pa svi zainteresovani mogu da se oprobaju u ovom sportu.

  „Srbija je, nažalost,  zemlja bez mora, ali ima mnogo ljudi, naročito mladih, koji žele da se bave ovim sportom. Ronjenje spada u vrstu ekstremnog sporta, ali obuka koju radimo spada u rekreativno ronjenje i njime možete da se bavite od osme godine pa dokle god ko može. Bitno je da nemate neke ozbiljnije zdravstvene tegobe. Svako može da se bavi ovim sportom jer je danas oprema tako napravljena da bukvalno pomoću dva dugmića može da se roni. Najteži deo je da opremu iz kluba donesete do vode. U Beogradu se obuka izvodi delom na bazenu a delom na Adi, gde imamo jednu podvodnu platformu. Na Jazu je predivno, jer je plaža peščana i vrlo pogodna za početnike, a u širem delu nalazi se 27 lokacija za ronjenje. Ovde imamo potopljenu olupinu, zidove, pećine…svaki dan su planirana dva zarona. Nakon obuke na plaži,  početnike učimo i drugim iskustvima i tehnikama kako bi mogli da rone do 18 metara, koliko prva kategorija dozvoljava“.

  Foto: Dejan Subotic

  Na pitanje da li se u životu bavila nečim drugim, osim ronjenjem, Ivana odgovara:

  „Jesam, prala sam šoferšajbne na Gazeli 15 godina.  Ne stidim se toga. To mi je bila super karijera zahvaljujući kojoj sam mogla da putujem i da ronim. Jer, da sam bila bilo gde u radnom odnosu, to ne bih mogla. Ovako sam imala svoju slobodu. Tako sam završila i studije. Na Višoj poslovnoj završila sam smer za inženjera marketinga a kasnije sam upisala i Učiteljski fakultet. Spoj ove dve profesije koristi mi danas imajući u vidu da sam instruktor ronjenja ali i model i podvodni fotograf koji radi za veliku svetsku kompaniju“.

  Foto: Selfie Ivana OK

  Kako je veliki deo života provela „pod vodom“ tako su se i neki ključni događaji u njenom životu odigrali na vodnom dnu.

  „Janez i ja smo se venčali pod vodom, na dnu Ade Ciganlije. Imali smo maske zahvaljujući kojima smo mogli da pričamo pod vodom, ozvučenje je bilo izvučeno napolju, kako bi gosti koji su stajali pored jezera mogli da nas čuju. I matičarka, Gordana Zorić, je htela da roni, ali kako je bilo puno teksta, od toga smo odustali.  Spremili smo i balone pod vodom, koji su u određenom trenutku izleteli i na njima je pisalo DA. Kasnije, kada sam zatrudnela, tražili smo  mesto gde bih mogla da se porodim pod vodom. I tako je naš sin Mateja rođen u Gradskoj bolnici u kadi. I on roni od svoje četvrte godine, a danas ima 11 i sada se bavi i podvodnom fotografijom“.

  Foto: Janez Kranjc

  Ivana je svima koji razmišljaju da započnu  svoj posao, poručila da to svakako pokušaju, ali da se prethodno  edukuju za posao koji žele da rade.

  Foto: Murat Kaptan

  „Važno je da završe škole i fakultete za ono što žele da rade. Mnogi gledaju da završe ono što donosi novac. Ali, ne razmišljaju da taj posao treba da rade ceo život i da je vrlo važno da vole ono što rade. Jer, ako vole ono što rade u posao će uneti entuzijazam, energiju, kreativnost, maštovitost, pa će upravo zbog toga stići i novac. Ako krenu obrnuto, da uče ono što će im doneti novac, vrlo brzo će se ugušiti u tom poslu, u radu za drugog, u šefovima, vlasnicima, kolektivima….sve smo to mi izbegli. Mi smo sami sebi šefovi, nama je kancelarija na dnu mora, tu nema saobraćajne gužve, mobilnih telefona, kompjutera….i to nam daje širinu da možemo da budemo kreativni u svom poslu. Moja poruka je da idu tamo gde im je srce, gde mogu da budu kreativni a to će se jednog dana i isplatiti“, poručila je Ivana.

  Izvor: Bizlife

  Foto: Svet ronjenja

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE