ONE će podneti veći TERET koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ONE će podneti veći TERET koronakrize

  Pandemija koronavirusa mogla bi ugroziti napredak žena ostvaren tokom prethodne tri decenije u smanjenju ekonomskog jaza s muškarcima, upozorava Međunarodni monetarni fond (MMF).

  Ekonomski šok izazvan zdravstvenom krizom više pogađa žene nego muškarce, budući da su one više zastupljene u teško pogođenim sektorima usluga, maloprodaje, turizma i hotelijerstva.

  “U SAD je između aprila i juna nezaposlenost žena bila za dva procentna boda veća nego kod muškaraca”, kaže izvršna direktorka MMF Kristalina Georgieva u tekstu koji potpisuju još tri funkcionera fonda.

  Zbog prirode posla, rad od kuće za mnoge žene nije opcija. Podaci pokazuju da je to tako za 54 posto žena u SAD i 67 posto u Brazilu. Žene, osim toga, rade više neplaćenih kućnih poslova od muškaraca, oko 2,7 sati dnevno, pokazuju procene MMF.

  “Žene su preuzele većinu porodičnih obaveza nastalih zbog mera izolacije, poput zatvaranja škola”, navodi MMF.

  Nakon ukidanja restriktivnih mera, ženama treba više vremena da dobiju posao, kažu u MMF, a devojke mnogim zemljama u razvoju morale su da napuste školovanje i počnu da rade kako bi popunile kućne budžete.

  Ali, “dobro osmišljena politika podsticanja oporavka mogla bi ublažiti negativne posledice krize na žene”, navode autori i ističu dobre inicijative u Austriji, Italiji, Portugaliji i Sloveniji, gde su uvedena prava na delimično plaćen otpust za roditelje s decom ispod određene starosne dobi.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE