"Opasnost" sitnih slova na proizvodima - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Opasnost” sitnih slova na proizvodima

Nečitko ispisane deklaracije i sitna slova zadaju i dalje velike teškoće kupcima, jer proizvodi koje kupuju često kriju opasne supstance.

Za čitanje deklaracije pojedinih artikala kupcima je neophodna lupa. Posebno kod korišćenja uvozne kozmetike, raznih hemijskih preparata, kućne i lične higijene, gde je gotovo nemoguće saznati tačan sastav proizvoda, pa su eventualni rizici i posledice po zdravlje ljudi nepoznati.

Kod hemijskih preparata, na primer, često su rok upotrebe i deklaracija prelepljeni raznim etiketama, pa se sastav robe najčešće ne može pročitati. Uz to, broj kontrola ovakvih proizvoda je sve manji, a s druge strane propisi kažu da odgovornost za ispravnost i kvalitet proizvoda snosi samo proizvođač.

Potrošačkim organizacijama javljaju se građani i prijavljuju osipe, alergije, a nekad, kažu, i teže zdravstevene teškoće, pa je strah kupaca sasvim opravdan.

Bilo je žalbi potrošača na kvalitet sredstava za ličnu higijenu i prijava ozbiljnih zdravstvenih problema nastalih upotrebom tih sredstava, kaže za Novosti predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević. Postoji problem veličine slova na deklaracijama sredstava za ličnu higijenu i kućnu hemiju, pa čak i na lekovima.

Bogosavljević dodaje i da je opštepoznato da su vrlo bitne informacije često ispisane sitnim slovima koja se ne mogu pročitati bez lupe. Nažalost, ne postoji propis, poput Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, kojim je propisana najmanja veličina slova.

I Centar za potrošače Srbije CEPS dobija žalbe kupaca, naročito na sredstva za ličnu higijenu, poput šampona, raznih krema, losiona, sapuna, jer nisu mogli da otkriju sastav zbog nečitkih etiketa. Zakonom je samo regulisano da deklaracija mora biti jasna, čitljiva, ali ne i to koliki font slova treba da bude, ističu u CEPS.

Uvozni sitni kozmetički aparati, ali i pojedine vrste dezodoranasa, losiona, šampona i druge kozmetike, često ne poseduju deklaraciju na srpskom jeziku, a u nekim slučajevima ni osnovne podatke o proizvodu. Ukoliko ne dobije proizvod sa etiketom na maternjem jeziku, kupac treba da se obrati nadležnoj inspekciji.

Izvor: Novosti

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE