Oprez: 5 primera kako se GOJITE držanjem DIJETE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oprez: 5 primera kako se GOJITE držanjem DIJETE

  Samo 20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije, objavio je Američki Nacionalni registar za kontrolu telesne težine. I dok verujemo da dijeta pomaze pri mršavljenju, nauka govori drugačije.

  Dijeta čak može da dovede do gojenja. Evo nekih razloga zašto dobijate kilograme iako ste na dijeti:

  Držanje dijete izaziva halapljivost!

  Dok tokom dana držimo dijetu očekujući da smršamo, završimo tako što manje jedemo, a više gladujemo. Ovo izaziva glad i naši hormoni gladi nas navode da proždiremo hranu, odnosno da jedemo mnogo. Zato nas dijeta navodi da jedemo mnogo više nego inače, što dovodi do dodatnog gojenja.

  Neredovni obroci dovode do gojenja

  Dijeta utiče na brzinu metabolizma. Prema jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, grupa žena je zamoljena da jede uobičajenu količinu hrane u redovno vreme ili da jede bez reda u bilo koje vreme. Istraživači su primetili da su žene koje su jele u regularnim intervalima sagorevale više kalorija nego kad su konzumirale obroke bez reda. Količina insulina koji se lučio kod žena kada su imale neplaniran obrok je bila manja, što dovodi do gojenja.

  Unos zdrave hrane u velikim količinama

  Unos zdrave hrane je dobar za nas, ali često zaboravljamo da čak i zdrava hrana sadrži kalorije. Hrana bogata hranljivim materijama kao što je riba, jogurt ili pečena piletina sadrži obilje kalorija i treba da ih konzumiramo u ograničenoj količini kad držimo dijetu i vodimo beleške o unosu kalorija.

  Nepridržavanje pravila dijete

  Većina osoba na dijeti se obično vraća starim navikama u ishrani nakon što ostvari kratkoročne ciljeve mršavljenja. Prema proceni Nacionalnog registra za kontrolu telesne težine, samo  20 odsto osoba koje drže dijetu smrša sa uspehom i nastavi da se hrani kao i ranije. Takođe je ustanovljeno da osobe na dijeti koje se strogo pridržavaju pravila dijete na duže staze 1,5 puta više ostvaruju i zadržavaju svoj BMI (indeks telesne mase).

  Unos hrane sa malo masti u velikim količinama

  Često se odlučujemo za proizvode sa malo masti tokom dijete i onda ih unosimo u preteranim količinama, što dovodi do gojenja. Na Univerzitetu Kornel je sprovedeno jedno istraživanje gde su istraživači delili bombone označene kao ,,sa malo masti’’ ili ,,regularne’’. Primećeno je da je 28 odsto više ljudi uzelo bombone sa malo masti. Istraživači objašnjavaju da to što neki proizvod ima malo masti ne znači i da ima malo kalorija.

  [preporucene_vesti ids=”241440, 55729, 251502″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE