Optimizam srpskih finansijskih direktora - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Optimizam srpskih finansijskih direktora

  Većina finansijskih direktora iz Srbije je optimistična, ukupno 58 odsto, kada je reč o finansijskoj perspektivi preduzeća u kojima rade, a njih 27 odsto smatra da će situacija ostati nepromenjena, pokazalo je istraživanje koje je sprovela revizorsko–konsultantska kuća Dilojt (Deloitte).

  Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 67 odsto ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao normalan ili niži, ali 70 odsto anketiranih finansijskih direktora smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća.

  Najveći broj ispitanika, 61 odsto, smatra da se trošak kapitala neće menjati, 91 odsto da će stope poreza na dobit ostati iste, a svi ocenjuju da neće biti promene stope PDV-a.

  Istraživanje stavova finansijskih direktora u centralnoj Evropi je pokazalo i da 55 osto ispitanika u Srbiji očekuje smanjenje stope nezaposlenosti u narednom periodu, a isto toliko njih je i izrazilo bojazan, odnosno očekuje povećanje troškova radne snage.

  Ispitanici iz centralne Evrope, njih 53 odsto, istakli su manjak kvalifikovane radne snage kao jedan od glavnih rizika s kojima se suočavaju, dok su anketirani finansijski direktori iz Srbije nedostatak radne snage stavili tek na sedmo mesto, a istakli su kao glavne faktore koji predstavljaju značajan rizik za poslovanje preduzeća pritisak tržišta za smanjenje cena, insolventnost i povećanje troškova poslovanja, uprkos pozitivnim privrednim izgledima.

  Kao ključne zadatke u narednom periodu ističu rast prihoda kroz organski rast, restrukturiranje, smanjenje direktnih troškova, kao i ulaganje u istraživanje i razvoj.

  Većina anketiranih finansijskih direktora, 61 odsto, planira da poveća nivo zaduženosti kako bi mogli da prošire svoje poslovanje na druga tržišta i uvedu nove proizvode i usluge, dok devet odsto ispitanika planira da smanji svoje stanje zaduženosti.

  Optimizam se vidi i kod 54 odsto ispitanika koji smatraju da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, 33 odsto smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a 12 odsto veruje da će ta sposobnost opasti.

  Novina u ovogodišnjem istraživanju Dilojta je ispitivanje u kojoj meri savremene informacione tehnologije utiču na funkciju finansija, a više od 60 odsto finansijskih direktora navodi kako je zbog digitalizacije njihovih kompanija potreba za promenama u finansijskoj funkciji visoka.

  Najveći broj finansisjkih direktora u Srbiji, 48 odsto, smatra da je njihova finansijska funkcija kompanije dobro ili vrlo dobro pripremljena, dok 42 odsto ocenjuje da su srednje pripremljeni.

  Kao najveće prioritete digitalizacije finansijske funkcije, finansijski direktori su odabrali automatizaciju unošenja obrade podataka (64 odsto) i automatizaciju i personalizaciju izveštavanja rukovodstva (58 odsto).

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE