Osam visokotehnoloških gradova budućnosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osam visokotehnoloških gradova budućnosti

  Uveliko se planira izgradnja novih gradova ne bi li se sa postojećih skinulo breme. Idealno, oni bi trebalo da obezbede poslove i stanovanje, ali i da budu održivi i istovremeno klimatski neutralni. Da li je ovo realan cilj?

  Neom – budućnost pustinje

  Ako sve bude teklo kako bi to saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman želeo, Neom, koji tek treba da bude izgrađen, biće najsigurniji, najmoderniji i najefikasniji grad na svetu. On planira da uloži 500 miliona dolara (404 miliona evra) u ovu novu specijalnu ekonomsku zonu, koja se nalazi blizu Crvenog mora. Cilj ovog projekta je da stvori poslove za mlade ljude, a sam grad će imati sopstvene nadležnosti.

  Masdar: zelen, ali prazan

  Izgradnja Masdara u Ujedinjenim arapskim emiratima, ekološkog grada visoke tehnologije, trebalo je da bude završena do 2016. godine. „Datum otvaranja“ je pomeren, a i planovi da grad bude potpuno bez emisija ugljen-dioksida su propali. Sada se očekuje da će grad biti završen do 2030. godine. Međunarodna agencija za obnovljivu energiju već ima svoje prostorije u gradu, kao i Simens, ali sami građani tek treba da se usele.

  Majdar u Mongoliji

  Glavni grad Mongolije Ulan Bator se guši u smogu, a saobraćajne gužve su nepodnošljive. Novi grad pod nazivom Majdar trebalo bi da bude izgrađen južno od prestonice da bi se situacija olakšala. Prema planovima arhitekte iz Kelna Stefana Šmica, grad će imati 300.000 stanovnika koji će živeti u okruženju koje neće štetiti okolini. Simbol ovog pustinjskog grada biće najveća statua Bude na svetu.

  Novi grad zvani Lingang

  Lingang, blizu Šangaja, trebalo bi da postane ekonomski centar. Arhitektonska firma iz Hamburga Gerkan, Marg i partneri,koja je dizajnirala grad, obezbediće pristupačno stanovanje za 800.000 ljudi. Novopridošle stanovnike zaposlenje će čekati u visokotehnološkom istraživačkom centru, kontejnerskoj luci Jangšan i pridruženoj zoni slobodne trgovine.

  Južnokorejska pamet

  Građevinsko zemljište površine šest kvadratnih kilometara, namenjeno za južnokorejski grad Songdo, postavljeno je pokraj grada Inčona. Nekih 100.000 ljudi, uglavnom bogatih, već živi u Songdou, koji pretenduje da postane „najpametniji“ grad na svetu. Sve, od saobraćaja preko policije do privatnih kuća je digitalno povezano i opremljeno kamerama i senzorima.

  Nigerijski Menhetn

  Na periferiji Lagosa bageri tutnjaju gradeći zemljište za raskošni finansijski centar koji će biti dom nekih 250.000 ljudi. Eko Atlantik Siti će imati tržne centre, marinu i nebodre. Pošto više od polovine Nigerijaca živi u siromaštvu, kritičari Eko Atlantik Sitija kažu da će on biti „izolovano zabavište za bogate“.

  Belmont: produkcija Bila Gejtsa

  Prema podacima sa njegovog sajta, osnivač Majkrosofta Bil Gejts stoji iza planova za izgradnju Belmont Smart Sitija u američkoj saveznoj državi Arizoni. Grad bi trebalo da bude izgrađen na 70 kilometara od glavnog grada države Finiksa i da primi nekih 200.000 stanovnika. Iako je još na samom početku, na ovaj projekat se gleda kao na eksperiment za procenu interakcije „pametnih“ koncepata, od kuće preko radnog mesta do kompletnog grada.

  Kanadski Guglgrad

  Guglova roditeljska kompanija Alfabet projektuje novi okrug u Kanadi. Jednog dana, tamo će živeti 10.000 ljudi koji će biti digitalno povezani na više načina. Kejsajd u Torontu prikupiće čitavo bogatstvo digitalnih podataka o svojim budućim stanovnicima.

   

  Izvor: DW, BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE