Osmeh, zagrljaj i pozdrav starih prijatelja (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osmeh, zagrljaj i pozdrav starih prijatelja (VIDEO)

  Šimpanzi Mami dijagnostikovana je neizlečiva bolest, a ubrzo posle toga 59-godišnja bivša predvodnica kolonije prestala je da uzima hranu, sklupčala se i odbijala da komunicira. Onda je došao njen stari prijatelj, profesor Jan van Huf, a Mama se nasmejala, zagrlila ga i privukla njegovu glavu na svoje rame. Uginula je nedelju dana kasnije.

  Mama, bivša predvodnica kolonije šimpanzi u zoološkom vrtu u Arnemu u Holandiji, odbijala je da uzima hranu i prestala da komunicira, sve dok je profesor i njen stari prijatelj Jan van Huf, kog je poznavala od 1972. godine, nije posetio.

  U trenutku kada profesor ulazi, Mama je sklupčana i leži na podu, a isprva ne prepoznaje Van Hufa. Međutim, vrlo brzo je shvatila o kome se radi, a onda je i osmeh prekrio njeno lice.

  Vidno radosna što je njen stari prijatelj došao u posetu, Mama mu je dodirnula lice, a onda ga i zagrlila i naslonila njegovu glavu na njenu.  Mama je uginula nedelju dana kasnije.

  Van Huf, profesor bihevioralne biologije na Univerzitetu u Utrehtu, osnovao je 70-ih godina koloniju šimpanzi sa Mamom na njenom čelu. To je ujedno bila i prva kolonija šimpanzi koja je odrasla u zoološkom vrtu.

  Rođena je u divljini, ali je postala poznata kao „vrhovna dama“ njene kolonije zbog njene dominantne prirode.

  Posle njene smrti, Frans de Val, takođe biheviorista koji je radio sa Mamom, rekao je: „Bila je izuzetno snažna i dominantna ličnost, toliko da nijedan mužjak koji je želeo da preuzme primat nije mogao to da uradi pored nje. Osim toga, često je smirivala strasti i ublažavala sukobe.“

  „Nedostajaće nam svima. Retko sam se u životu susreo sa tako divnim stvorenjem, bilo da je reč o ljudima ili životinjama“, istakao je De Val.

  Izvor: RTS/independent

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE