Ostrvo dugovečnosti: Ovde živi najviše STOGODIŠNJAKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ostrvo dugovečnosti: Ovde živi najviše STOGODIŠNJAKA

  Grčko ostrvo Ikarija, sa površinom od oko 150 kvadratnih kilometara i 10.000 stanovnika, oko 50 kilometara udaljeno od obala Turske, spominje se još u Ilijadi. Danas, ovo je jedno od mesta koja izazivaju interesovanje naučnika zbog činjenice da je prosečan ljudski vek na njemu znatno duži nego inače.

  Svaki treći stanovnik Ikarije uđe u desetu deceniju života, a ovde živi najviše stogošinjaka nego na bilo kom drugom mestu u svetu. Uzroci su različiti.

  Pretpostavljamo da su u pitanju čist morski vazduh, domaće vino i nezagađena hrana, med i lekovito bilje, umeren fizički rad u bašti i vinogradu, spor tempo života, odsustvo stresa, obilje zdravog sna, zdrava društvena klima i redovno druženje sa prijateljima i rođacima. Ništa od toga, međutim, najverovatnije ne bi bilo dovoljno samo po sebi.

  “Ovde imamo čistu vodu i čist vazduh. Znate, to je ono što je važno”, kaže 90-godišnji žitelj ostrva Vangelis Karucos, čije je nadimak Džejms Din sa Ikarije, za Dojče vele.

  Međutim, kako dodaje, tajna njegove dugovečnosti je strast.

  Lokalni lekar Ilijas Lerijadis kaže da na Ikariji postoje svi preduslovi za dobar život, pozitivan stav, zdravo telo, zdrav duh, mnogo socijalnog druženja, mnogo slavlja.

  “Nadavno je jedan 92-godišnjak došao u moju ordinaciju i rekao mi: doktore i pored moje starosti ja još mogu da radim sve”, kaže Lerijadis.

  101-godišnji Dimitrios Hrusi ima svoj recept za dug život – malo stresa i zdrava hrana.

  “Jedem mnogo ribe, meso ne više od dva puta nedeljno. Obožavam sočivo, grašak i pasulj”, rekao je.

  Inače, i njegova supruga je nedavno napunila 93 godine.

  Ljudi na ovom ostrvu žive u proseku 10 godina duže od proseka u ostatku Evrope. Ikarija je zato postala poznata kao ostrvo stogodišnjaka.

  Ovo ostrvo jedan je od dokaza da je tajna dugovečnosti u životu punom strasti i bez stresa.

  Izvor: DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE