"Otac" omiljenog srpskog keksa o tome kako se posluje ovde, a kako na Zapadu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Otac” omiljenog srpskog keksa o tome kako se posluje ovde, a kako na Zapadu

  Momčilo Filipović, osnivač “Bambija”, zaslužan je za čuveni keks na kojem su odrasle mnoge generacije. Ideja je stigla od italijanskog “Plazmona”, a recept je srpski. Godinu dana je trajala potraga za  idealnim ukusom.

  Život me vodila jedna ideja – stvoriti nešto novo. Tako sam šezdesetih godina prošlog veka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Posle godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gde sam na velikoj reklami video “plazmon”. Taj keks se topio u ustima. Presekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom. Imam troje dece, a “plazma” je moje četvrto dete. Prvo koje sam stvorio.

  Tako priču za “Novosti” počinje Momčilo Filipović, koji nam je dao keks na kome su odrasle mnogobrojne generacije. A sve je počelo idejom da nađe najbolji keks, bolji i od tada najpopularnijeg “petit bera” koji je pravio “Kraš”.

  – Bio sam direktor leskovačkog “Tome Kostića”, najmlađi među direktorima mlinarskih preduzeća u Srbiji – nastavlja Filipović. – Bilo nas je 32, a svi ostali su bili već nosioci spomenica. Kada sam izneo predlog da nađemo najbolji keks, uputili su me na “Mlinpek biro”, koji se bavio izučavanjem i projektovanjem novih dostignuća u oblasti mlinova, keksara i pekara. Tu sam upoznao Miloša Reljina, tehnologa koji je govorio pet jezika. S njim smo godinu dana obilazili evropske fabrike keksa i tražili najbolji. Potraga je završena u Milanu, u fabrici “Plazmon”, a ostalo je istorija.

  U to vreme nije bilo privatnog sektora, subvencija i privatnih stranih investicija, ali Plazma je, ipak, uspela i sve to nadživela. Evo kako Filipović vidi poslovanje u Srbiji danas, gde smo mi, a gde je Zapad? Poruka preduzetnicima je više nego jasna.

  Na Zapadu se ceni stvaranje, a u Srbiji je opšte muvanje. Moramo da se manemo varanja u poslu, jer je reč svetinja. Imao sam u Švajcarskoj bankara koji mi je na telefonski poziv slao dva miliona maraka. Pisanje je formalnost, zbog zakona. Treba držati reč.

   

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Komentari

  • novikorisnik

   Šta je sad istina, ovo što kaže Momčilo Filipović, ili ovo što piše ovde http://www.bktvnews.com/ceo-zivot-smo-bili-u-zabludi-ponosimo-se-plazma-keksom-kao-srpskim-izumom-a-istina-je-mnogo-drugacija/28477 Ja nekako više verujem priči iz priloženog linka, iako deluje kao bajka, pre nego Momčilu.

  • Никола

   Ово није тачно!!! Истина је Перо Тутовац!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE