OTKAZ profesoru Pravnog fakulteta zbog PLAGIRANJA udžbenika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OTKAZ profesoru Pravnog fakulteta zbog PLAGIRANJA udžbenika

  Pravni fakultet u Beogradu u utorak je dao otkaz redovnom profesoru Aleksandru Jakšiću zbog plagiranja udžbenika iz Međunarodnog privatnog prava, a radni odnos će mu, po zakonu, prestati po isteku osam dana, 13. februara, pišu „Večernje novosti“.

  Univerzitetski odbor za etiku je, kako navodi list, profesoru Jakšiću prošle godine potvrdio izrečenu meru javne osude zbog plagiranja udžbenika iz predmeta Međunarodno privatno pravo čime je je odluka o izricanju javne osude postala konačna.

  „Tada je zvanično potvrđeno da ono što se na Pravnom fakultetu odavno znalo, a to je da je profesor Jakšić plagirao ‘svoj’ udžebenik. Tada je odlučenio da se posledice ovakve javne osude po Pravni fakultet temeljno ispitaju“, objasnio je za „Večernje novosti“ dekan Prvnog fakulteta Zoran Mirković.

  Prema univerzitetskim pravilnicima, neposredna posledica javne osude je gubitak zvanja onome kome je ona izrečena i dekan je pokrenuo takav postupak, podseća list, navodeći Mirkovićevu ocenu da „otkaz nije u neposrednoj vezi sa izricanjem javne osude“.

  „Razlog za otkaz je povreda ugleda Pravnog fakulteta“, naveo je Mirković, ističući da je odluka kojom je konačno utvrđeno da je Jakšić plagijator „pročitana na sednicama senata Univerziteta i svih naučno-nastavnih veća svih fakulteta i instituta u sastavu Univerziteta u Beogradu“.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay, ilustracija

  What's your reaction?

  Komentari

  • Snjezana Gagic

   U etickim odborima nasih univerziteta najmanje je etike. Godinama unazad su na drzavnim fakultetima ostajali podobni, a ne najbolji. Cenu vec uveliko placamo. Ovaj profesor je prestao da bude podoban pa je njegovo nedelo izaslo u javnost. Kada bi eticki odbor ispravno radio svoj posao novine bi bile pune svaki dan. Ja sam se na Univerzitetu u Novom Sadu obraćala tom telu zato sto je moj protivkandidat na izboru za docenta PMF-a dr Milan Ivkov falsifikovao konkursnu dokumentaciju i nisu mi pomogli. Svi su to znali, sva tela Univerziteta, ukljucujuci i rektora prof. Nikolica, ali nisu reagovali jer im je tako odgovaralo. Konkurs je ponisten i niko nije snosio odgovornost za svoje postupke. U tim krugovima se reaguje samo kada stoji interes iza toga, a nikako zbog pravde, ispravnih vrednosti, morala, interesa studenata itd. Snjezana Gagic

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE