Otkaz radniku koji se najverovatnije utopio

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otkaz radniku koji se najverovatnije utopio

  Radnik koji je dvadesetak godina radio u privatnom preduzeću Putevi Užice i koji se, najverovatnije, utopio letos u blizini ruskog grada Sočija, gde ga je ta firma uputila na gradilište, dobio je otkaz u toj firmi.

  U rešenju, koje je 16. novembra ove godine potpisao generalni direktor Leko Korićanac, navedeno je da se sa navedenim radnikom raskida radni odnos zbog njegovog “neopravdanog odsustva sa radnog mesta”.

  Njega je 22. juna ove godine firma uputila na gradilište u ruski grad Soči, na obali Crnog mora. Na osnovu izveštaja službi iz Rusije, imenovani je 30. jula (slobodni dan), po izjavi radnika D. L., otišao na kupanje u mesto Galavinka, 20 kilometara od grada Sočija”, navedeno je u rešenju o otkazu.

  S obzirom na to da do 16. novembra 2017. godine poslodavac nema nikakve zvanične informacije o njegovom opravdanju izostanka s posla od 31. jula 2017. godine, kada je trebalo da bude na poslu, izuzev nepotvrđenih informacija da je isti nastradao u moru 30. jula ove godine, stekli su se uslovi da se imenovanom otkaže ugovor o radu, zbog neopravdanog odsustva sa rada za navedeni period od 31. jula do 16. novembra 2017. godine, piše u rešenju, koje je dostavljeno porodici nastradalog radnika.

  Radnici u užičkim Putevima su šokirani postupkom poslovodstva i navode da firma nije ništa učinila da pomogne porodici nastradalog kolege.

  To je neshvatljiv i sramotan odnos firme prema radniku koji je toliko godina radio u firmi. Mrtvom čoveku su dali otkaz. On se najverovatnije utopio i, bez obzira na to što njegovo telo još uvek nije pronađeno, to je katastrofalan odnos poslovodstva prema porodici našeg kolege, kazao je za Danas Boban Ćaldović, predsednik Nezavisnog sindikata u tom preduzeću.

  On je dodao da su se radnici organizovali i od plata odvajali novac za pomoć porodici. S druge strane, kako svedoči, firma nije pomogla niti je pokazala volju da pomogne porodici.

  Stanje u firmi je veoma teško, jer se ne vodi računa o ljudima. Imamo milion problema u firmi, ljudi se povređuju na radnom mestu, a odnos poslovodstva prema zaposlenima je veoma loš i ovo je jedan od primera na koji način brinu o ljudima, poručio je Ćaldović.

  Direktor: Mi smo društveno odgovorna firma

  Međutim, direktor Puteva Leko Korićanac kaže za Danas da je u pitanju radnik koji se vodi kao nestao, i da se nije pojavljivao na poslu od 31. jula ove godine, a potom dodao je da je ta firma uradila sve po zakonu, da je pomogla porodici i nudila posao supruzi tog radnika.

  Mi ne znamo da li se utopio, a najverovatnije da jeste, jer niko zvanično nije potvrdio njegovu smrt, jer nije pronađen, i za nas je on u formalno-pravnom smislu radnik koji nije dolazio na posao. Šta smo drugo mogli da uradimo? To je po zakonu i ne možemo da ga vodimo na platnom spisku, rekao je direktor.

  Odbacivši optužbe o lošem odnosu firme prema zaposlenima, naveo je da to preduzeće “vodi računa o svakom zaposlenom i da im pomaže kad god je to potrebno”, te da je pomoć bila ponuđena i porodici radnika koji je nestao i dobio otkaz.

  Njegovoj supruzi smo ponudili posao u preduzeću, ali ona se nije pojavila na razgovoru, a porodici smo predali 10.000 evra koje su radnici prikupili u Rusiji. Sramota je šta se piše o našoj firmi. Mi smo ozbiljna i društveno odgovorna firma koja je pomagala svakom radniku, tvrdi Korićanac.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Алекса

   Човек је сасвим у праву. Процес проглашења несталог лица за умрло подразумева протек рока од пет година од дана када је највероватније наступила чињеница да је лице умрло. Сигурно је боље да су га држали на платном списку до истека тог рока...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE